Parlament suspendovao ustav: Julija Timošenko izlazi iz zatvora

Pobeda ukrajinske opozicije

Parlament suspendovao ustav: Julija Timošenko izlazi iz zatvora

Planeta -
Parlament Ukrajine odlučio je danas da se na snagu vrati Ustav iz 2004. godine kojim su predsednička ovlašćenja znatno ograničena, što je deo sporazuma između vlasti i opozicije

KIJEV - Ukrajinski parlament danas je susependovao Ustav i vratio na snagu Ustav iz 2004. čime su predsednička ovlašćenja znatno ograničena, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko, amnestirao uhapšene demonstrante i smenio mijnistra policije za kojeg se smatra da je naredio da se upotrbi sila nad učenicima protesta.

Parlament Ukrajine odlučio je danas da se na snagu vrati Ustav iz 2004. godine kojim su predsednička ovlašćenja znatno ograničena, što je deo sporazuma između vlasti i opozicije. Ukrajinske vlasti su 2010. godine promenile Ustav kako bi predsednik države Viktor Janukovič imao veća ovlašćenja. Iako Janukovič i dalje ima većinu u parlamentu, povratkom starih odredbi Ustava njegova ovlašćenja su značajno ograničena. Verhovna Rada je smenila i ministra unutrašnjih poslova Vitalija Zaharčenka.

U sukobima prethodnih nekoliko dana na ulicama Kijeva poginulo oko 80 ljudi, a pristalice opozicije uglavnom smatraju da je za nasilno delovanje policije kriv Zaharčenko. Danas je Rada odlučila da se iz zatvora oslobodi bivša premijerka Julija Timošenko, koja presudom za zloupotrebu službenog položaja izdržava sedmogodišnju kaznu zatvora koju Zapad smatra političkom.

Timošesnkova je jedna od najžešćih protivnica Janukoviča i njeno oslobađanja ili puštanje na lečenje u Nemačku bio je jedan od uslova koji je Evropska unija postavila pred decembarsko zasedanje da se nastave evrointegracije Ukrajine.

Poslanici su izglasali i amnestiju za demonstrante koji su optuženi za nasilje u višemesečnim antivladinim protestima. Janukovič i tri lidera opozicije - Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok, potpisali su danas sporazum o okončanju kirze u prisustvu posrednika EU - šefova diplomatije Nemačke, Francuske i Poljske, Frank-Valtera Štajnmajera, Lorana Fabijusa i Radoslava Šikorskog.

Kako se navodi, sporazum predviđa da "u roku od 48 sati od potpisivanja bude usvojen i proglašen poseban zakon koji na snagu ponovo vraća Ustav iz 2004" i da potpisnici sporazuma nameravaju da "u roku od 10 dana formiraju koaliciju i vladu nacionalnog jedistva". Predviđeno je i da "odmah počne sprovođenje ustavne reforme kojom će biti izbalansirana ovlašćenja predsednika, vlade i parlamenta i da će ona biti završena do septembra 2014. godine". Sporazum predviđa i da predsednički izbori budu održani odmah posle usvajanja novog ustava Ukrajine, ali ne kasnije od decembra 2014. Biće usvojeni novi izborni zakon i formirana nova Centralna izborna komisija na proporcionalnoj osnovi u skladu s propisima OEBS-a i Venecijanske komisije.

"Biće sprovedena istraga o nedavnim aktima nasilja koju će zajedno nadzirati vlasti, opozicija i Savet Evrope", predviđa sporazum. U sporazumu takođe piše da "vlada neće proglasiti vanredno stanje" i da će se "vlada i opozicija uzdržati od upotrebe sile".

Obe strane će, kako se dodaje, uložiti "ozbiljne napore za normalizaciju života u gradovima i selima" i "deblokirati ulice, parkove i trgovine". Nelegalno oružje će morati da u roku od 24 sata od dana stupanja na snagu sporazuma bude predato Ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine. Šefovi diplomatije Francuske, Nemačke i Poljske i predstavnik Rusije, dodaje se, pozvali su na prestanak nasilja i sukoba.

Timošenkova "zbog korupcije" osuđena na sedam godina

Julija Timošenko je 2011. osuđena na sedam godina zatvora zbog potpisivanja po Ukrajinu štetnog ugovora sa Rusijom o kupovini ruskog gasa do 2019. godine prema kome Ukrajina morala da plati za sav gas dogovoren po ugovoru bez obzira da li ga je uzela ili ne, prenosi B92.

U više navrata u Kijevu su organizovani protesti na kojima se tražilo da Timošenko bude puštena iz zatvora.

Od maja 2012. godine nalazi se na lečenju u centralnoj bolnici "Ukrzaliznici" u Harkovu, pod nadzorom lekara jedne nemačke klinike

EU je zatražili od ukraijnskog predsednika Viktora Janukoviča da pomiluje opozicionu liderku Juliju Timošenko.

U novembru 2913. parlament Ukrajine izjasnio se protiv seta zakona koji bi omogućili da se Julija Timošenko, osuđena za korupciju, leči u inostranstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track