PRESEDAN: Crkveni sud u Hrvatskoj osudio sveštenika za pedofiliju

Zlostavljao dečake

PRESEDAN: Crkveni sud u Hrvatskoj osudio sveštenika za pedofiliju

Planeta -
Pojedini mediji pisali su da se procenjuje da je takvih slučajeva u Bibinju bilo više od 100. Sveštenik Neđeljko Ivanov već je nekoliko godina u penziji i živeo je u Svešteničkom domu u Zadru

ZAGREB - Zadarska nadbiskupija saopštila je danas da je crkveni sud dugogodišnjeg katoličkog sveštenika iz Bibinja kod Zadra Neđeljka Ivanova proglasio krivim za pedofiliju. Policijska i crkvena istraga pokrenute su pre dve godine pošto je Ivanova u medijima više odraslih muškaraca optužilo da ih je seksualno zlostavljao u detinjstvu, od 1983. godine do 1991. godine.

Zamenik županijskog drzavnog tužioca Slobodan Denone rekao je novinarima da je država morala da obustavi postupak, jer je slučaj ušao u zastarelost, pošto je od događaja prošlo više od 15 godina. Zadarska nadbiskupija objavila je danas na svom sajtu pismo u kojem žrtve obaveštava o odluci crkvenog suda. Nisu, međutim, saopštili kakva kazna očekuje penzionisanog sveštenika.

"Imajući u vidu rane i povrede koje zlostavljani nose u svojoj duši, Nadbiskupija je zamolila zaposlene u našem savetovalištu neka onima koji se jave posvete posebnu psihološku i duhovnu pažnju i pomoć u njihovim teškoćama", piše u pismu koje je potpisao zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Neđeljko Ivanov je 20 godina obavljao svešteničku službu u Bibinju, a pre nekoliko godina je zbog gradnje lokalne crkve i obnove drugih sakralnih objekata dobio i nagradu za životno delo opštine Bibinje. Za slučajeve zlostavljanja dečaka u župi Bibinje počelo se govoriti posle medijskih istupa sada već odraslih muškaraca. Oni su izneli potresna svedočenja o zlostavljanju u dečačkoj dobi u župi Bibinje.

Pojedini mediji pisali su da se procenjuje da je takvih slučajeva u Bibinju bilo više od 100. Sveštenik Neđeljko Ivanov već je nekoliko godina u penziji i živeo je u Svešteničkom domu u Zadru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track