Angela Merkel podržala Juliju Timošenko
Foto: Beta Ap

Razgovarale telefonom

Angela Merkel podržala Juliju Timošenko

Planeta -
Nemačka kancelarka je čestitala bivšoj premijerki Ukrajine izlazak na slobodu i izrazila uverenje da će njen povratak na političku scenu biti jedan od glavnih faktora stabilizacije situacije u Ukrajini

KIJEV - Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas podršku liderki ukrajinske opozicije Juliji Timošenko, koja je odlukom parlamenta (Rade) oslobođena iz zatvora u kome je boravila više od dve godine.

U telefonskom razgovoru, kako je preneo Rojters, "Merkelova je čestitala Juliji Timošenko izlazak na slobodu i izrazila uverenje da će njen povratak na političku scenu biti jedan od glavnih faktora stabilizacije situacije u Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Nemačka kancelarka je ocenila da će povratak Timošenkove u politički život takođe doprineti i očuvanju jedinstva Ukrajine i ostvarivanju evropskih reformi.

Merkelova će se, kako je preneo AFP, uskoro i sastati sa Julijom Timošenko. Julija Timošenko, bivša premijerka Ukrajine, optužena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti, juče je, posle nešto više od dve godine provedene u zatvoru, oslobođena i iz Harkova doputovala u Kijev.Prethodno je ukrajinski parlament opozvao predsednika Viktora Janukoviča i odlučio da privremeno funkciju predsednika obavlja predsednik parlamenta Aleksandar Turčinov, bliski saradnik Timošenkove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track