KIJEV: Rasformiran Berkut, demonstranti prave Samoodbranu bez maski i oružja
Foto: Rojters

Ukrajina reformiše policiju

KIJEV: Rasformiran Berkut, demonstranti prave Samoodbranu bez maski i oružja

Planeta -
Jedinica za specijalne namene pri oblasnim upravama MUP-a formirana 1992. godine, a da je od novembra prošle do februara ove godine "Berkut" učestvovao u nasilnim operacijama protiv učesnika protestnih akcija, u kojima je bilo ljudskih žrtava

KIJEV - Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov najavio je danas da će umesto rasformirane jedinice za specijalne namene "Berkut" (Suri orao) biti formirana nova, najavljujući istovremeno i druge reforme u okviru Ministarstva, prenele su agencije.

Avakov je na brifingu rekao da je potpisao naredbu o likvidaciji "Berkuta" i naložio da počne "licenciranje" njegovih pripadnika, koje će trajati 10 do 15 dana.

"Donosiće se odluke u vezi sa njihovom daljom službom. Krivci će biti kažnjeni a ostali će dobiti mogućnost da pređu u druge formacije", rekao je Avakov, prenela je agencija Ukrinform.

Ukrajinska agencija podseća da je jedinica za specijalne namene pri oblasnim upravama MUP-a formirana 1992. godine, a da je od novembra prošle do februara ove godine "Berkut" učestvovao u nasilnim operacijama protiv učesnika protestnih akcija, u kojima je bilo ljudskih žrtava.

Moraće da skinu maske i odlože batine: Od demonstranata će biti formirana Samoodbrana
Moraće da skinu maske i odlože batine: Od demonstranata će biti formirana Samoodbrana

Avakov je na brifingu najavio da će ukrajinska saobraćajna policija biti reformisana i da će se u nju uključivati aktivisti koji su podržavali proteste na Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti) u Kijevu, kao i da će se reformisati tzv. unutrašnja vojska MUP-a i transformisati u Nacionalnu gardu.

Avakov je za svog zemenika imenovao danas predstavnika "Samoodbrane Majdana", Nikolaja Veličkovića, koji je bio zamenik njihovog čelnika, Andreja Parubija, preneo je Ukrinform.

Veličković je najavio da su svi učesnici akcije protesta na Majdanu obavezni da predaju oružje i skinu maske kojima su pokrivali lica.

Rasformirani: Pripadnici jedinice Berkut
Rasformirani: Pripadnici jedinice Berkut

Takođe, kako je rekao, rezidenciju smenjenog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča u Mežigorju čuvaće zajednički predstavnici milicije i Samoodbrane, kako ne bi bila opljačkana.

Pripadnici "čuvara Majdana" i milicija nastaviće zajedničko patroliranje, rekao je on.

"Članovi Samoodbrane koji bi želeli da učestvuju u aktivnostima MUP, mogu da predaju biografije", dodao je Veličković.

Agencije prenose i saopštenje zamenika koordinatora štaba "Samoodbrane Majdana" Vasilija Rožka u kom se nalaže da sve patrole treba da se vrše bez maski.

"Nema više od koga da se krije, nema zašto da se nose pendreci, palice ili drugi predmeti za zaštitu (...) Prešli smo sa vremena nasilnog suprotstavljanja na vreme kada je potrebno graditi državu (...) Samoodbrana zvanično poziva da se ne skriva lice, skinu maske i postepeno razoruža, kao ida se ne iskazuje agresija i ne zauzimaju administrativne zgrade", naveo je Rožko, a prenosi agencija UNIAN.

Rožko je, takođe, rekao da aktivisti "ne nameravaju da postanu milicija ili vojska". "Funkciju milicije treba da vrši milicija i zato želimo da se ona što brže vrati na ulice", dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track