SAD: Rusi, pripazite!  Rusija: Štitićemo naš narod na Krimu
Foto: Reuters

Raste napetost: Žestoka borba za p0luostrvo se nastavlja, kriza u Ukrajini ne jenjava

SAD: Rusi, pripazite! Rusija: Štitićemo naš narod na Krimu

Planeta -
Funkcioneri SAD upozorili ruskog lidera Vladimira Putina da bi slanje vojske u bivšu republiku SSSR izazvalo posledice, na šta je zvanični Kremlj odgovorio da će braniti interese Rusa

KIJEV - Ozbiljan sukob na pomolu.

Ukrajinskoj krizi ne nazire se kraj, a jučerašnji događaji izazvali su dodatnu napetost na području te bivše republike SSSR, pogotovo kada je reč o njenom južnom poluostrvu Krimu, gde većinu stanovništva čine Rusi, a gde je u sukobima s Tatarima u sredu život izgubila jedna osoba, a više od 20 ljudi povređeno. Naime, iz Kremlja je juče stigla informacija da su ruske borbene snage u pripravnosti kako bi zaštitile svoj narod na Krimu, naoružani proruski građani te oblasti upali su u prostorije skupštine u gradu Simferopolju, a svet, predvođen Amerikom i organizacijom NATO, upozorio je ruskog predsednika Vladimira Putina da se ne zaleće i ne izaziva nemire.Poštovanje statusaGeneralni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozvao je Rusiju da ne čini ništa što bi dovelo do dodatnog rasta napetosti u Ukrajini, a ministar odbrane SAD Čak Hejgel upozorio je predstavnike te zemlje da pripaze jer bi mogli da se preračunaju.- Bilo koji ruski potez mogao bi da bude pogrešno interpretiran u ovom trenutku - rekap je Hejgel.Reakciju službene Moskve nije trebalo dugo čekati.- Nemojte da nas provocirate - pisalo je u saopštenju tamošnjeg ministarstva spoljnih poslova, koje je zahtevalo da se status Ukrajine kao nesvrstane države mora poštovati.U jeku napete retorike sa Istoka i Zapada vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov rekao je da je policija te zemlje stavljena u pripravnost.- Uljezi su istakli zastavu Rusije na zgradi parlamenta u Simferopolju - naglasio je Avakov.Bez novih sukobaInače, nakon sukoba ruskih građana i manjinskog muslimanskog stanovništva na Krimu - Tatara, koji podržavaju novu vlast u Kijevu, nije bilo novih sukoba. Ipak, svi su zabrinuti kako će se okončati sudbina te ukrajinske teritorije, a svetski mediji izveštavaju da su trenutno sve oči uprte u Putina i njegovu vojsku.

Premijer Krima AksjonovJANUKOVIČ JE NAŠ PREDSEDNIKNovoizabrani premijer Krima Sergej Aksjonov izjavio je da Viktora Janukoviča smatra za legitimnog predsednika Ukrajine.- Mi Viktora Janukoviča smatramo za legitimnog predsednika i nastavićemo da sledimo njegova uputstva - rekao je Aksjonov.Poslanici regionalne skupštine Krima izglasali su juče da 25. maja bude održan referendum o regionalnom statusu Krima u Ukrajini. Tada će građani odlučivati da li da se proširi autonomija Krima u odnosu na Ukrajinu, i da se raspusti trenutna regionalna vlada, koja je podržala nove privremene vlasti u Kijevu.

ReferendumNAROD ĆE ODLUČIVATI O BUDUĆNOSTI KRIMAParlament Krima najavio je juče referendum o budućnosti te autonomne oblasti, u kojoj većinu stanovništva čine Rusi, a koja se nalazi u sastavu Ukrajine. Referendum će se ticati unapređenja statusa autonomije i proširenja njenih ovlašćenja. Pored toga, premijer Krima Anatolij Mohilijov pozvao je stanovništvo te autonomne republike na uzdržanost i mirno rešavanje krize.Ukrajinska rada glasalaJACENJUK IZABRAN ZA PREMIJERAPoslanici Vrhovne rade, ukrajinske skupštine, podržali su juče kandidaturu funkcionera partije Otadžbina i bivšeg ministra Arsenija Jacenjuka za predsednika ukrajinske vlade. Za Jacenjukovu kandidaturu glasao je 371 poslanik, od 226 potrebnih, a vršilac dužnosti šefa države i predsednik Rade Aleksandar Turčinov potpisao je naknadno ukaz o njegovom postavljenju za premijera. Parlament je izglasao i novu vladu Ukrajine.Opozicioni lider upozoravaKLIČKO: PUTINE, BOLJE NE ČUVAJ DIKTATORA JANUKOVIČABudući kandidat za predsednika Ukrajine, bokser Vitalij Kličko upozorio je juče predsednika Rusije Vladimira Putina da Moskva ne treba da pruži zaštitu bivšem ukrajinskom predsedniku Viktoru Janukoviču.- Ruskog predsednika mogu samo da upozorim da Janukoviča ne prihvati i jednom krvavom diktatoru obezbedi zaštitu - naglasio je Kličko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track