NA PRAGU NUKLEARNE ZIME: U Kini je smog toliko gust da zaklanja Sunce
Foto: Rojters

Zagađenje premašilo bezbednosni nivo

NA PRAGU NUKLEARNE ZIME: U Kini je smog toliko gust da zaklanja Sunce

Planeta -
Smog koji pokriva zemlju postao je toliko gust da sprečava proces fotosinteze, što bi moglo da ozbiljno utiče na prinos ove godine, izjavio je profesor poljoprivrednog fakulteta u Pekingu He Dongsijan

PEKING - Zagađenje vazduha u delovima Kine sada je toliko ekstremno da bi moglo da dovede do uslova sličnih "nuklearnoj zimi" upozorili su danas kineski naučnici.

Smog koji pokriva zemlju postao je toliko gust da sprečava proces fotosinteze, što bi moglo da ozbiljno utiče na prinos ove godine, izjavio je za "Čajna dejli" profesor poljoprivrednog fakulteta u Pekingu He Dongsijan.

Eksperiment, koji je kineski naučnik, sproveo u Pekingu, pokazao je da je proces klijanja semena čilija i paradajza, kojima treba 20 dana da proklijaju, produžen na dva meseca

"Biće sreće da uopšte prežive. Sada je gotovo svaka farma zahvaćena panikom zbog smoga", rekao je He.

Ukoliko se ovi uslovi nastave, Kina će iskusiti nešto nalik "nuklearnoj zimi".

Problem sa zagađenjem vazduha u Kini dostigao je kritičnu tačku, a smog je pokrio šest provincija prošle sedmice.

Tokom proteklih nekoliko dana 19 gradova je zabeležilo nivo zagađenja koji drastično premašuje bezbedni nivo koji propisuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Problem sa smogom u Kini počeo je da utiče i na susede te države. U sredu zvaničnici u prefekturi Kumamoto na jugozapadu Japana izdali su upzorenje građanima nakon drastičnog povećanja zagađenja vazduha.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track