Stjepan Mesić: Ponudiću predlog za prekomponovanje BiH!
Foto: Beta

Pred dan nezavisnosti BiH

Stjepan Mesić: Ponudiću predlog za prekomponovanje BiH!

Planeta -
Ja bih predložio da se stvore takve jedinice koje će sve biti višenacionalne. Neke s većinski jednim stanovništvom jedne nacije, druge sa većinski drugim, ali da je svaki građanin u BiH u državnom smislu bude izjednačen, navodi bivši predsednik Hrvatske

ZAGREB - Govoreći povodom 1. marta, koji se u Bosni i Hercegovini obeležava kao Dan nezavisnosti, bivši predsednik Republike Hrvatske u dva mandata i bivši predsednik Predsedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Stepan Mesić kazao je kako bi rata bilo čak i da BiH nije krenula putem nezavisnosti 1992. godine.

Prema njegovim rečima, Slobodan Milošević je planirao rat i on nije prihvatao nikakav politički dogovor. Iako deo javnosti u BiH i danas veruje da se pakao, kakav je pogodio BiH, mogao izbeći i da tadašnje vodstvo BiH snosi deo odgovornosti, Mesić smatra da je sukob već bio isplaniran.

"Jasno je bilo da Jugoslavija u modelu, koji je Tito ostavio, bez Tita nije mogla opstati. Jugoslavija je imala tri integrativna faktora: Tito, Partija (Savez komunista Jugoslavije) i Armija (Jugoslovenska narodna armija). Tito je umro, Partija se raspala, a Armija je tražila sponzora. Milošević je nudio - "svi Srbi u jednoj državi". To je značilo da u tu tzv. veliku Srbiju treba uključiti delove Hrvatske, koji su većinom naseljeni Srbima i, jasno, kako je Bora Jović rekao, 63 posto Bosne i Hercegovine. Dakle, to je bilo u planu.", istakao je Mesić.

Kako dodaje, tadašnji članovi Predsedništva Jugoslavije, među kojima je bio i on, išli su po celoj zemlji i sastajali se tražeći novi model.

"Moj predlog je bio novi model, jedna oročena konfederacija za tri do pet godina te da se kaže koji će poslovi biti u konfederaciji, a koji poslovi prelaze na novostvorene države. Novostvorene države su konstitutivni elementi Federacije koji proglašavaju istim danom samostalnost i isti dan se potpisuje konfederalni sporazum. Nakon tri do pet godina vidimo: ako stvar ide - dobro, ako ne, svako svojim putem. Bez rata, dakle. Međutim, to Milošević nije prihvatio. On je sve radio kako bi prevario svet, da kaže da se bori za Jugoslaviju, a Srbe je varao da će svi živeti u jednoj državi. On je u to bio uveren. Zato je išao u agresiju."

Mesić ističe da je rat bio neizbežan s obzirom na to da je Milošević insistirao na ratnom rešenju. Nakon talasa februarskih protesta u Bosni i Hercegovini koji su, nažalost, kulminirali i nasiljem, još jače se u regiji i Evropskoj uniji nametnulo pitanje budućnosti BiH. Mesić smatra da se BiH, kakva je danas, ne može pridružiti Evropskoj uniji.

"Dejton je imao jedinu korist, a to je da je zaustavio rat. Međutim, arhitekti Dejtonskog sporazuma nisu stvorili funkcionalnu državu BiH, nego hibrid koji ne može da funkcioniše. Ovakva BiH se ne može uključiti u evropski krug zemalja jer nije funkcionalno uređena. Da bi se to postiglo potreban je novi Dejton. Nije slučajno da su se građani digli i napali vlast i sistem koji je proizveo ne znam koliko stotina ministara, koji je proizveo tolike nivoe vlasti, a uništio proizvodnju. Treba prekomponovati BiH", kazao je bivši predsednik Hrvatske.

Mesić veruje da BiH može izaći iz krize i začaranog kruga u kojem se sada nalazi ukoliko dođe do prekomponovanja, a i sam ima rešenje koje može ponuditi političarima u BiH."Ja ću izaći s jednim predlogom! Privatno, kao čovek koji se uvek zalagao za Bosnu i Hercegovinu, pa ću videti koliko će to imati odjeka. Bosna i Hercegovina se mora prekomponovati jer ne može se jedan entitet vladati kao država i još ne priznati tu državu", kazao je Mesić.

"Smatram da je moguće BiH prekomponovati tako da svaka ta jedinica, regija, kako se zvala, ne bude nacionalno obojena. Ne bih je hteo samo nacionalno obojiti. Ja bih predložio da se stvore takve jedinice koje će sve biti višenacionalne. Neke s većinski jednim stanovništvom jedne nacije, druge sa većinski drugim, ali da je svaki građanin u BiH u državnom smislu bude izjednačen. Dakle, da pripadnost jednoj regiji ne znači da su drugi sa manjim pravima."

Mesić napominje da će o svom predlogu informisati međunarodne faktore, a pre svega da će svoj predlog ponuditi građanima Bosne i Hercegovine.

On se osvrnuo i na ponašanje aktuelnog vođstva Hrvatske nakon poslednjih dešavanja u BiH. Podsetimo, lider HDZ-a BiH Dragan Čović je iskoristio posetu premijera Zorana Milanovića za svoj politički pravac, a u Saboru Hrvatske je otvoreno spomenut treći entitet u BiH kao rešenje.

"U svakom slučaju bilo je i pozitivnih poteza, a bilo je i onih koji nisu baš rezultirali nekakvim naročitim rezultatima. Ja ne bih hteo da komentarišem aktuelnu politiku, posebno ne naše vlade. Smatram da se moglo i na drugi način reagovati. Primerenije reagovati", konstatovao je Mesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track