Građani Krima: Zagledam komšiju i u strahu se pitam da li je Rus, Ukrajinac ili Tatar!
Foto: Ap

Priče sa Krima

Građani Krima: Zagledam komšiju i u strahu se pitam da li je Rus, Ukrajinac ili Tatar!

Planeta -
Svi putevi na Krim su trenutno zatvoreni i na njima su barikade. Policija proverava svakog ko želi da se uputi u Simferopolj ili na jug, a jedini način da prođete je da pokažete pasoš sa prebivalištem na Krimu.

– Ne mogu više da prepoznam ulice gde smo odrasli moja deca, unuci i ja. Sada njima šetaju maskirani i naoružani vojnici, a ja u strahu zagledam komšije pokušavajući da se setim da li su poreklom Rusi, Ukrajinci ili Tatari – kaže za Jevgenija Borisovna, penzioner iz Jalte.Krim je poznat po mondenskim letovalištima i po obali za koju je Puškin rekao „da nikada nije video ništa lepše", a danas su tu tenkovi, barikade i demonstranti. Izvorno rusko stanovništvo ne želi proevropski orijentisanu novu vladu Ukrajine, a izjava Olega Tjagniboka, jednog od lidera ukrajinske opozicije, da će po dolasku na vlast „prvo preklati sve Jevreje i Ruse", ne smiruje situaciju i još više produbljuje nacionalne razdore.

Iako se svetska javnost oštro protivi ruskoj intervenciji na Krimu, gornji dom ruskog parlamenta dao je Putinu zeleno svetlo, a u najvećoj krimskoj luci Sevastopolju je ruska vojna mornarica. Ukrajinsku vojnu bazu juče je opkolilo na stotine ruskih vojnika.Svi putevi na Krim su trenutno zatvoreni i na njima su barikade. Policija proverava svakog ko želi da se uputi u Simferopolj ili na jug, a jedini način da prođete je da pokažete pasoš sa prebivalištem na Krimu.- Od Simferopolja do primorja poluostrva postoji samo jedan put koji je probijen kroz Karpate i koji je sada zatvoren. Strahujemo da će početi nestašica hrane i osnovnih namirnica za život. Ljudi već paniče i sa rafova je nestalo ulje, šećer, brašno - kaže Ljudmila Pavlovna, učiteljica engleskog u školi.Novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je juče da se Ukrajina nalazi na ivici katastrofe pošto joj je Rusija „objavila rat".- Proglasili su opštu mobilizaciju, ali većini nas nije baš najjasnije za koga treba da ratujemo. U pasošu mi stoji da sam građanin Ukrajine, ali sam Rus. Neću uzimati oružje u ruke za državu koja praktično više ne postoji i koja me se odrekla. Uzeću jedino da odbranim sebe, svoju majku i svoj dom - kaže Maksim, inače student arhitekture.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track