UPRKOS RUSIJI: Kijev pozvao posmatrače OEBS-a na Krim

Stižu u jednonedeljnu posetu

UPRKOS RUSIJI: Kijev pozvao posmatrače OEBS-a na Krim

Planeta -
Dogovoreno je da nekoliko članica OEBS pošalju najviše po dva posmatrača, kazali su diplomatski izvori u sedištu OEBS u Beču. Diplomate kažu da pristanak Rusije nije zakonski neophodan

KIJEV/BEČ - Ukrajina je saopštila da će posmatrači OEBS na njen poziv doći na Krim koji je sada pod kontrolom ruskih snaga.

"Misija OEBS je stigla u Kijev odakle će otići na poluostrvo Krim da nadgleda situaciju", izjavio je na konferenciji u Kijevu glavni ukrajinski bezbednosni zvaničnik Andrej Parubi.

On je rekao da je situacija na tom crnomorskom poluostrvu "složena ali stabilna".

Dogovoreno je da nekoliko članica OEBS pošalju najviše po dva posmatrača, kazali su diplomatski izvori u sedištu OEBS u Beču, preneo je Rojters. SAD su pristale da učestvuju u misiji, izjavio je američki izaslanik Danijel Baer.

"Poziv se odnosi na jednonedeljnu posetu u početku. SAD će poslati dva posmatrača na zahtev ukrajinske vlade", rekao je on.

On je dodao da se do sada dobrovoljno javilo oko 15 posmatrača i da prijave iz članica OEBS i dalje pristižu.

Za sada nije jasno da li će Rusija dozvoliti posmatračima da uđu na Krim, gde ona kontroliše vazdušni prostor i sve tačke ulaska. Diplomate kažu da pristanak Rusije nije zakonski neophodan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja