Venecuela prekinula diplomatske odnose sa Panamom
Foto: Reuters

Zategnuti odnosi

Venecuela prekinula diplomatske odnose sa Panamom

Planeta -
Zbog otvorene zavere ambasadora Paname u Organizaciji američkih država, odlučio sam da prekinem sve političke i diplomatske veze s Panamom, rekao je Maduro na mestu gde je sahranjen Čaves, na prostoru gde se nekada nalazila vojna kasarna

KARAKAS - Predsednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio da je njegova zemlja prekinula diplomatske odnose s Panamom.

Predsednik Paname Rikardo Martineli je na Tviteru objavio juče da je potez Venecuele iznenađujući, navodeći da jedino želi da Venecuela pronađe mir i ojača svoju demokratiju. Ranije juče, na ceremoniji kojom je u Venecueli obeležena godišnjica smrti predsednika Uga Čavesa, Maduro je rekao da je odlučio da zamrzne sve trgovinske i ekonomske veze s Panamom.

Maduro je ovo saopštio nakon što je Panama zatražila da se u četvrtak održi sastanak Organizacije američkih država u njenom sedišu u Vašingtonu i da se na njemu pokuša da pronađe rešenje za napetost u Venecueli. Panama je predložila konsultacije na nivou ministara spoljnih poslova koji bi analizirali situaciju u Venecueli.

"Zbog otvorene zavere ambasadora Paname u Organizaciji američkih država, odlučio sam da prekinem sve političke i diplomatske veze s Panamom", rekao je Maduro na mestu gde je sahranjen Čaves, na prostoru gde se nekada nalazila vojna kasarna.

"Niko neće nekažnjeno sprovoditi zaveru tražeći intervenciju protiv naše otadžbine. Dosta!", rekao je Maduro u društvu levičarskih predsednika Kube Raula Kastra, Nikaragve Danijela Ortege i Evo Moralesa iz Bolivije. Protesti u Venecueli su počeli 4. februara u gradu San Kristobal na zapadu zemlje, a otada je najmanje 18 ljudi poginulo, a više od 260 povređeno, podsetio je AFP. Maduro je optužio SAD da stoje iza demonstracija.

Rasprostranjeni kriminal, visoka inflacija, nestašice osnovnih namirnica i pogoršanje životnog standarda izazvali su gnev stanovništva prema vladi, naročito među srednjom klasom koju je to naviše pogodilo, navode agencije. Analitičari kažu da protesti, u kojima uglavnom učestvuju pripadnici srednje klase, još ne predstavljaju pretnju za vladu Čavesovog naslednka Nikolasa Madura koji se oslanja na veliku podršku koju je siromašno stanovništvo pružalo Čavesu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track