Čuvari tradicije i hroničari vremena
Foto: Kurir Austrija

Svečanost Nagrade istaknutim Srbima u dijaspori

Čuvari tradicije i hroničari vremena

Planeta -
Aleksandar Čotrić uručio plaketu Svetlani Matić, profesorki maternjeg jezika u Beču, i novinaru Marku Lopušini za dugogodišnji rad na povezivanju matice i dijaspore

BEOGRAD - Čuvaju srpske vrednosti u tuđini.Narodni poslanik i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić uručio je plaketu Svetlani Matić, profesorki srpskog jezika u Beču, i novinaru Marku Lopušini za dugogodišnji rad na povezivanju matice i dijaspore.Kulturna baštinaUručujući priznanje Svetlani Matić u Skupštini Srbije, Čotrić je istakao da ona važi za vrsnog i stručnog pedagoga i da njeni đaci u Beču, koji su rođeni van Srbije, imaju priliku da nauče srpski jezik i sve što je važno za našu istoriju i kulturu. Posebno je naglasio da je Matićeva, osim što je književnica, mnogo toga uradila ne samo u Austriji već i u Srbiji kad je reč o očuvanju srpskog jezika i srpske kulture u celini.Zahvaljujući na dodeli, Svetlana Matić je istakla da je ovo za nju najveće i najdraže priznanje koje je dobila i da je ponosna na njenu i našu Srbiju.- Ovo odlikovanje je priznanje meni mojoj porodici, učenicima kojima predajem i čitavoj srpskoj zajednici u Austriji - rekla je Matićeva.Čotrić je, uručujući plaketu Marku Lopušini, istakao da je on hroničar srpske dijaspore, tragač za najvećim vrednostima Srba u rasejanju i istoričar njihovih sudbina. Primajući plaketu, Lopušina je predložio da Svetlana Matić bude jedan od poslanika iz dijaspore u nekom od budućih sastava srpskog parlamenta.Dijasporu ne zanimaju izboriAleksandar Čotrić je istakao da u regionu živi dva miliona naših sunarodnika i još dva na ostalim kontinentima, a da zabrinjava to što se mali broj registrovao za glasanje u našim konzularnim predstavništvima širom sveta. Glasanje je, kako je napomenuo, organizovano u 35 ambasada u 20 zemalja, a očekuje se da će više od 3.000 državljana Srbije učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima. Čotrić je napomenuo da je 2004. godine prvi put omogućen ovakav vid glasanja i da je tada glasalo 10.000 državljana izvan Srbije.Novinarima i gostima obratio se i narodni poslanik Miodrag Linta, predsednik Koalicije izbegličkih udruženja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, i pozvao sunarodnike iz dijaspore i regiona da 16. marta 2014. godine glasaju za koaliciju Budućnost u koju verujemo, sa Aleksandrom Vučićem na čelu.

PredlogPetoro poslanika da bude iz dijasporeAleksandar Čotrić predložio je da se omogući glasanje putem pisama i interneta, van diplomatskih predstavništava, uz saglasnost zemalja domaćina, u okviru crkveno-školskih domova, klubova i u asocijacijama u kojima se okupljaju naši ljudi.- Uz jaku borbu protiv korupcije, izbori će pokazati da se u Srbiji stvaraju uslovi da se dijaspora aktivno uključi u politički život Srbije - rekao je Čotrić i predložio da se ubuduće u parlament Srbije bira i petoro poslanika iz dijaspore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track