Gasprom: Zavrnućemo gas Ukrajini
Foto: Fonet

Nova kriza?

Gasprom: Zavrnućemo gas Ukrajini

Planeta -
Ako Kijev ne plati Gaspromu dug od 1,89 milijardi dolara, rizikuje da Rusija prekine isporuke gasa

MOSKVA - Predsednik upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler saopštio je da je Ukrajina prestala da plaća gas, što je, kako je ocenio, u suprotnosti sa ugovorom i dovodi do rizika da Rusija prekine isporuku.

Miler je rekao novinarima da će o tome obavestiti vladu Rusije, prenela je agencija Prajm. On je precizirao da Ukrajina nije platila za isporuku ruskog gasa u februaru i da je dug porastao na 1,89 milijardi dolara.

"To faktički znači da je Ukrajina prekinula da plaća gas, što je u potpunosti suprotno odredbama ugovora i međunarodnoj trgovinskoj praksi. Mi smo sa svoje strane uvek ispunjavali i ispunjavaćemo ugovorne obaveze, ali ne možemo da isporučujemo gas besplatno. Ili će Ukrajina izmiriti dugove i plaćati tekuće isporuke ili rizikuje da se vrati na situaciju s početka 2009. O stanju stvari ćemo obavestiti vladu", rekao je Miler.

Gasprom je prekinuo isporuke gasa potrošačima u Ukrajini od 1. januara 2009. godine zbog neprodužavanja ugovora za tu godinu, a 7. januara Rusija je potpuno prestala da isporučuje gas Evropi, jer je Ukrajina prekinula tranzit gasovodom.

Zbog toga su se mnoge evropske zemlje, pre svega u istočnoj Evropi, susrele s teškoćama u obezbeđenju gasa za domaćinstva i industriju, podseća agencija Prajm.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja