PREOKRET: Zapad se povlači pred Putinom!
Foto: Ap

Ceo svet čeka razrešenje sudbine Ukrajine i njenog naroda

PREOKRET: Zapad se povlači pred Putinom!

Planeta -
Iako zapadne zemlje žestoko kritikuju ruskog lidera i insistiraju na teritorijalnoj celovitosti Ukrajine, zamenik britanskog premijera Nik Kleg ističe da je Krim posebna kategorija unutar te zemlje
1 / 4 Foto: Reuters

KIJEV - Odredili prioritete.Zapadne zemlje polako su počele da se povlače pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kad je reč o rešavanju krize koja već duže od tri meseca potresa Ukrajinu. Naime, one su prethodnih dana insistirale da ta zemlja u svakom slučaju obavezno treba da ostane teritorijalno celovita, zbog čega su žestoko kritikovale lidera Rusije jer je poslao vojsku na ukrajinsko poluostrvo Krim i da navodno pokušava da ga otcepi. Međutim, juče je britanski vicepremijer Nik Kleg promenio ploču i istakao da ta oblast ipak predstavlja posebnu kategoriju u Ukrajini i da zato treba da ima i drugačiji status.Prijateljstvo iz interesaZamenik britanskog premijera Dejvida Kamerona u intervjuu za list Gardijan naglasio je da Rusija ima veoma jak uticaj na poluostrvu Krim i da je na njemu ostavila jasan otisak u istoriji.- To je znak Britaniji, ali i drugim zemljama Evropske unije da shvate da će zvanična Moskva ipak imati centralnu ulogu u rešavanju ustavne budućnosti Krima - navodi Gardijan.Predrag Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i politički analitičar, rekao je za Kurir da je takva reakcija iz Britanije očekivana jer ruski tajkuni ulažu ogroman novac u Englesku.- Čini mi se da Britanija pokazuje više prijateljstva prema Rusiji jer ima interesa. Međutim, primetno je isto tako da i s druge strane Atlantika ima mnogo dima, a da nema mnogo vatre kad je reč o Rusiji - istakao je Simić i dodao da će vreme pokazati još razloga zbog kojih je Britanija ublažila svoje stavove.Putinove reakcijeInače, Kleg je tokom intervjua ipak iskoristio priliku da iskritikuje Putina kad je reč o njegovim oštrim stavovima prethodnih dana i pozvao je ruskog lidera da počne da civilizovano razgovara s novoformiranom vladom u Kijevu.- Putinova reakcija mnogo govori. Izgleda kao da je bio u nekoj vrsti duboke zamrznutosti od okončanja Hladnog rata. Izgleda kao da on još primenjuje KGB mentalitet na novu situaciju u Evropi 21. veka - rekao je Kleg i dodao da skoro ceo svet sada ima posla s čovekom koji primenjuje podele i svađe iz prošlosti.

Ukrajinci: Samo nam Rusija može pomoćiProruski aktivisti ponovo su juče demonstrirali u istočnoj Ukrajini i paralisali taj deo zemlje, inače uporište svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, nakon što je Moskva zapretila da će prekinuti isporuku gasa toj zemlji. Aktivisti koji protestuju 24 sata na Lenjinovom trgu u centru Donjecka, pod sovjetskom zastavom sa zlatnim srpom i čekićem, traže raspisivanje referenduma o nezavisnosti poput referenduma koji se na Krimu održava 16. marta.- Samo nam Rusija može pomoći da ostvarimo svoja prava! Moramo imati referendum - rekla je učesnica protesta Natalija, koja radi u kozmetičkom salonu u Donjecku.

Pomoć pravoslavnoj braćiČETNICI BLOKIRALI PUT NA KRIMU!Fotografija koja od juče kruži društvenim mrežama prikazuje Srbina koji je došao u Ukrajinu i pridružio se akcijama na Krimu. On je, navodno, blokirao jedan put i ne dozvoljava ukrajinskim snagama da tuda prođu, a sve ostale koji se tu nađu legitimiše. Fotografiju četnika objavio je Mark Louen na Tviteru, uz komentar da je Srbin istakao da samo želi da pomogne svojoj pravoslavnoj braći i da nije nikakav militant.

Sergej LavrovAMERIKANCI, BOLJE PRIPAZITE!Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je Sjedinjene Države da ne preduzimaju nagle i nepromišljene poteze u slučaju krize na Krimu. Lavrov je u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Džonom Kerijem istakao da bi uvođenje sankcija Moskvi samo naškodilo Vašingtonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track