PREMIJER HRVATSKE: Ukrajinci se ne mrze kao narodi bivše SFRJ
Foto: Rojters

Poređenje

PREMIJER HRVATSKE: Ukrajinci se ne mrze kao narodi bivše SFRJ

Planeta -
Mislim da su Rusi i Ukrajinci gledajući nas naučili neke lekcije, kaže hrvatski premijer Zoran Milanović

Hrvatski premijer Zoran Milanović je poredeći sukob u Ukrajini sa raspadom nekadašnje SFRJ rekao da misli da “ne postoji toliki stepen mržnje” među Ukrajincima i Rusima, kao što je postojala među balkanskim nacijama.

Mislim da su Rusi i Ukrajinci gledajući nas naučili neke lekcije, ali je u bivšoj Jugoslaviji bila i manje komplikovana situacija. Nismo imali nuklearne sile, ovde imamo jednu”, rekao je Milanović za australijsku TV mrežu SBS.

On se nada da će se situacija u Ukrajini razrešiti, ali ne zna, kako je rekao, šta će se dogoditi sa Krimom. Ocenio je da će referendum na Krimu, koji je ilegalan po ukrajinskom ustavu, vrlo verovatno uspeti i da će se većina stanovništva odlučiti da više ne želi da bude deo Ukrajine.

“U celoj toj situaciji Hrvatska je sigurno u drugoj poziciji u odnosu na Poljsku ili veliku Britaniju, jer možemo da se držimo distance”. Milanović, koji boravi u višednevnoj poseti Australiji i Novom Zelandu, kaže da je potpuno nemoguća vojna intervencija zapadnih sila u Ukrajini.

Upitan da li bi Hrvatska podržala vojnu intervenciju EU ili NATO-a, odgovorio je: ”To je nemoguće. Rusija je nuklearna sila”.

“Jasno je da Rusija stoji iza toga čak i ako vojnici nemaju ruskih oznaka. To je politika Moskve”, jasan je bio Milanović koga su u Sidneju sačekali protesti pojedinih udruženja Hrvata koji tamo žive, a koji se, kako tvrde, ne slažu sa njegovom politikom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track