Rejting Vladimira Putina skočio na 70 odsto!
Foto: AP

Nikad popularniji

Rejting Vladimira Putina skočio na 70 odsto!

Planeta -
Sociolozi smatraju da je razlog za ovako rekordan porast popularnosti predsednika Rusije njegov stav prema Krimu

MOSKVA - Rejting ruskog predsednika Vladimira Putina je na vrhuncu i on bi dobio 70 odsto glasova da se predsednički izbori održavaju sledeće nedelje, rezultati su sociološkog istraživanja koje je danas objavio ruski Fond za javno mišljenje (FOM).

Anketa FOM-a pokazala je da na pitanje za koga bi glasali, ukoliko bi predsednički izbori bili održini sledeće nedelje, 53 odsto ispitanih Rusa glasalo bi za Putina, što je za pet odsto više u odnosu na samo nedelju dana ranije, javila je ruska agencija Itar-Tass.

Putinov trenutni izborni rejting potvrđuje da bi, u slučaju izbora, uzimajući u obzir mogući odziv glasača, broj neodlučnih birača i druge parametre, aktuelni predsednik mogao da osvoji ubedljivu pobedu u prvom krugu sa oko 70 odsto glasova, naveo je FOM.

U proteklih 12 meseci, Putinov rejting se, u proseku, kretao u rasponu od 45-47 odsto, a njegov aktuelni rejting od 70 odsto je blizu ili čak prevazilazi ono što je imao tokom predsedničke izborne kampanje 2012, navodi Glas Rusije.

Rekord rast popularnosti Putin duguje umnogome događajima oko Krima. Putin demonstrira veliku samouverenost u tome šta radi i ostaje unutar pravnog okvira", ocenjuje generalni direktor Centra za političke informacije Aleksej Muhin, komentarišući FOM-ovo istraživanje.

Putinov stav "iritira političare na Zapadu", koji obično vide Rusiju kao "nesposobnu u donošenju samostalnih odluka", dok Rusi, naprotiv, Putinu aplaudiraju, dodaje Muhin. FOM je sproveo sociološko istraživanje na 3.000 ispitanika iz 204 zajednica u 64 ruska regiona u dvodnevnoj anketi 8. i 9. marta, sa mogućnom greškom koja ne prelazi 2,5 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja