Najnovije vesti

Američki Senat prihvatio antirusku rezoluciju, očekuje se usvajanje

Novi Hladni rat

Američki Senat prihvatio antirusku rezoluciju, očekuje se usvajanje

Planeta
Odbor za spoljne poslove Senata treba da glasa o tom dokumentu dok premijer Ukrajine bude razgovarao s predsednikom SAD

VAŠINGTON - Američki Kongres razmotriće primenu određenih sankcija protiv Rusije, najtežih od Hladnog rata, u pokušaju da privoli ruskog predsednika Vladimira Putina da povuče trupe sa Krima, stoji u dokumentu Senata koji je danas izglasan.

 

Prema izveštaju agencije AP koja je imala uvid u taj dokument, senatori ovlašćuju administraciju Bele kuće da nametne ekonomske sankcije ruskim zvaničnicima koji su saučesnici u korupciji u Ukrajini, kao i sve koji su odgovorni za vojnu akciju u toj zemlji.

 

Odbor za spoljne poslove Senata trebalo bi da glasa kasnije, baš dok u Vašingtonu bude boravio ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, koji treba da se sastane sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

 

“Putin se preračunao igrajući partiju ruskog ruleta sa međunarodnom zajednicom, ali mi odbijamo da zažmurimo, nikada nećemo priznati ovo kršenje međunarodnog prava”, rekao je senator demokrata Bob Menendez, predsedavajući Odbora za spoljne poslove.

 

On je dodao da su SAD na strani ukrajinskog naroda kojem preti osporavanje opstanka, kao i da Ukrajinci treba da izaberu sopstvenu sudbinu bez ruskog mešanja.

 

Pored sankcija, dokument omogućava Obaminoj administraciji da položi kreditne garancije u iznosu milijardu dolara za račun ukrajinske nove vlade. Predlog osuđuje rusku “neopravdanu vojnu intervenciju” na Krimu i savetuje predsedniku Obami da cilja na zabranu izdavanja viza i na zamrzavanje sredstava osoba koje mogu da se dovedu u vezu sa podrivanjem integriteta Ukrajine.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...