ŠTA MISLITE O OVOM DEČAKU: Kasnio na časove, danas drma planetu!
Foto: Putin.kremlin.ru

Podelio svetsku javnost

ŠTA MISLITE O OVOM DEČAKU: Kasnio na časove, danas drma planetu!

Planeta -
Putin je Rusiju doveo do statusa globalne velesile koji ima danas. Ukrajinska kriza, kao nikad pre, aktuelizovala je je rasprave o njegovom liku i delu

RUSIJA - Ruski predsednik danas je glavni lik noćnih mora mnogih zapadnih vođa, premijera, predsednika i kancelarki.

Putin je Rusiju doveo do statusa globalne velesile koji ima danas. Ukrajinska kriza, kao nikad pre, aktuelizovala je je rasprave o njegovom liku i delu.

Vladimir Putin rođen je 7. oktobra 1952. godine u Lenjingradu.

"Dolazim iz obične porodice i tako sam živeo dugo vremena, gotovo ceo svoj život. Živeo sam kao prosečna, obična osoba i sačuvao sam tu vezu", opisuje svoje korene ruski predsednik na službenoj stranici Kremlja.Putin je, prema sopstvenim rečima, odrastao na majčinoj kuhinji – spanaću na "ćušpajz", palačinkama, piroškama... Majka nije odobravala njegovo bavljenje džudom sve dok ih u kući nije posetio Putinov trener i objasnio im šta džudo jeste. Putinov otac učestvovao je u Drugom svetskom ratu, nakon kojeg je radio kao obezbeđenje i nadzornik tovara.

Putin je u školi, tvrdi, bio problematičan.

"Uvek sam kasnio na prvi čas pa čak ni zimi nisam uspeo dobro da se obučem".

U šestom razredu je odlučio da to promeni pa je počeo da uči, a pridružio se i pionirima. 1970. godine započeo je studije prava, a očito je i kao student voleo da pozira bez majice, sudeći prema fotografiji objavljenoj na službenoj stranici Kremlja."Čak i pre nego sam završio srednju školu, želeo sam da radim kao obaveštajac."

Da bi uopšte mogao da upiše KGB školu, morao je da završi fakultet prava u Lenjingradu. Nakon završetka studija prava zaposlen je kao kontraobaveštajac. Ubrzo je zaposlen u Glavnom sekretarijatu, obaveštajnoj diviziji. Od 1985. do 1990. radio je u Istočnoj Nemačkoj. Pre toga oženio se Ljudmilom Škrebnevom. Neposredno pre odlaska u Nemačku dobio je i ćerku Mariju. Druga ćerka Katerina rođena je 1986. u Drezdenu. Putin je 1989. odlikovan za svoj rad u obaveštajnoj službi u Drezdenu i bio dvaput unaprđen.

Nakon povratka u Lenjingrad 1990. postao je asistent rektora Univerziteta, zadužen za međunarodne odnose. 1996. preselio se u Moskvu, gde je započela njegova politička karijera. Dalje je sve išlo munjevito - 1999. postao je premijer na predlog Borisa Jeljcina, a uskoro ga je zamenio na poziciji predsednika. Osam godina ostao je na toj poziciji, a 2008. postao je premijer. Četiri godine kasnije, ponovo je izabran za predsednika Ruske Federacije.Putin danas poneke fascinira, a zapadni svet uglavnom zgražava.

Neki će ga nazvati "frajerom", drugi "primitivcem". Neki novim Staljinom, drugi vođom slobodnog sveta. Fotografije bez majice, sa puškom, na konju... pokazuju svu snagu Putinove propagandne mašine koja pomalo podseća na komunističke vođe. Na njih podseća i njegov način vođenja Rusije; ali, reći će neki, tako velika zemlja i ne može da se vodi drugačije nego čvrstom rukom. Ta čvrsta ruka danas jednim pritiskom na "crveno dugme" ima moć da baci svet u nuklearnu apokalipsu.

Šta god mislili o Putinu, jedno je sigurno – on će retko koga ostaviti hladnokrvnim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track