ČULI GA ALI GA NISU NAŠLI: Satelitski signali nestalog boinga, nedovoljni za njegovo pronalaženje
Foto: Reuters

Misterija se nastavlja

ČULI GA ALI GA NISU NAŠLI: Satelitski signali nestalog boinga, nedovoljni za njegovo pronalaženje

Planeta -
Signali su poticali od sistema za održavanje kvarova koji su bili spremni da komuniciraju sa satelitima u slučaju potrebe, ali veza nije mogla da bude uspostavljena, jer "Malezija erlajnz i drugi nisu bili pretplaćeni na kompletan servis za rešavanje problema"

LONDON/VAŠINGTON - Komunikacioni sateliti registrovali su slabe elektronske signale sa aviona „Boing-777-200“, koji je nestao sa radarskih ekrana prošle subote, ali oni nisu dovoljni da se utvrdi lokacija aviona i njegovo tehničko stanje, javio je danas Rojters, pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Prema tom izvoru, signali su poticali od sistema za održavanje kvarova koji su bili spremni da komuniciraju sa satelitima u slučaju potrebe, ali veza nije mogla da bude uspostavljena, jer "Malezija erlajnz i drugi nisu bili pretplaćeni na kompletan servis za rešavanje problema".

Rojters navodi da su dva izvora, upoznata sa istragom o nestanku aviona pre pet dana, izjavila su da kompanije "Boing" i "Rols-Rojs" nisu primali nikakve podatke o održavanju sa aviona nakon što su piloti ostvarili poslednji kontakt.

Poslednji kontakt s kotrolorima leta avion je imao kada se nalazio 120 nautičkih milja od istočne obale malezijskog grada Kota Baru.

Veza sa avionom „Malezija erlajnza“ (Malaysia Airlines) sa 227 putnika i 12 članova posade izgubljena je približno dva sata posle poletanja iz glavnog grada Malezije Kuala Lumpura 7. marta za Peking.

U potrazi za avionom angažovane su avijacija i mornarice Malezije, Kine, Singapura, Vjetnama, Filipina, Indonezije, Indije i SAD.

Portparol Bele kuće Džejms Karni izjavio je da bi na osnovu nekih preliminarnih novih infromacija mogla biti pokrenuta dodatna potraga u Indijskom okeanu.

"Konsultujemo se sa partnerima iz sveta o odgovarajućim sredstvima za raspoređivanje", rekao je on.

Asošijeted pres izveštava da su i malezijske vlasti proširile danas svoju potragu zapadno ka Indiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track