AUSTRIJA U STRAHU: Mogli bi izgubiti milijarde evra
Foto: Rojters

Pribojavaju se finansijskih posledica krize u Ukrajini

AUSTRIJA U STRAHU: Mogli bi izgubiti milijarde evra

Planeta -
Austrijski državni biro za finansijski nadzor upozorava da bi "ispad" Ukrajine i Rusije zadao jak udarac bankarskom sistemu Austrije 5 milijardi evra kapital banaka u Ukrajini 15 milijardi evra kapital banaka u Rusiji

BEČ - Skupo će koštati.Ako dođe do zaoštravanja odnosa između Evropske unije i Rusije zbog problema sa Ukrajinom, austrijsku privredu to bi moglo skupo koštati - govori se o milijardama evra štete. Austrijske banke u Ukrajini imaju najmanje pet milijardi evra kapitala, a u Rusiji čak tri puta više, 15 milijardi.Banke u paniciU ovu svotu nije uključen kapital Bank Austria, finansijske institucije u italijanskom vlasništvu. Samo Rajfajzen banka (Raiiffeisen) u prvih devet meseci prošle godine, od ukupno 700 miliona evra profita, 500 miliona ostvarila je u Rusiji. Austrijski državni biro za finansijski nadzor kaže da bi "ispad" Ukrajine i Rusije bankarskom sistemu Austrije zadao vrlo jak udarac, ali ne i fatalan. Ipak, od same pomisli na to austrijskim bankarima izbija hladan znoj na čelo, kao i direktorima velikih osiguravajućih i mnogih drugih preduzeća koja posluju u Rusiji i Ukrajini. Nakon globalne finansijske krize i posustajanja privrede zemalja srednje i jugoistočne Evrope, kao i milijardi gubitaka Hipa, koji sada dodatno opterećuju austrijski budžet, krah poslovanja sa Ukrajinom i Rusijom teško bi uzdrmao austrijsku ekonomiju.Austrija je veliki investitor u svim postkomunističkim evropskim državama, uključujući one najveće, a to su upravo Rusija i Ukrajina. Spoljnotrgovinski promet iznosi više od osam milijardi evra. Uopšte, poslovna saradnja EU i Rusije je veoma razvijena. Rusiji je EU najveći partner. Po podacima za 2012, malo više od polovine ukupne vrednosti ruske spoljne trgovine čini izvoz i uvoz u EU.Prosta računicaAustrija na papiru ima najveći suficit u poslovanju s Rusijom od svih članica EU - 1, 2 milijarde evra, ali ova računica može da zavede jer se u njoj deo austrijskog uvoza ruskih energenata i robe koji se obavlja preko luke Roterdam statistički pripisuje Holandiji, a ne Austriji. Austrija u Rusiji ima dobrog poslovnog partnera. Od ukupnog austrijskog izvoza, koji je lani iznosio oko 125 milijardi evra, 2,8 odsto ide u Rusiju, što je skoro 3,5 milijardi evra. Istovremeno, od 130 milijardi evra austrijskog uvoza 2,5 odsto je iz Rusije, ili skoro 3,2 milijarde evra.Kad je reč o Ukrajini, austrijski izvoz u nju čini 0,5 odsto celokupnog, a uvoz iz Ukrajine 0,5 odsto ukupnog austrijskog. Između Austrije i Ukrajine realizuju se proizvodi i usluge u vrednosti od 700 miliona evra godišnje - u oba smera, kako i u izvozu tako i u uvozu.

PredskazanjeKLENSI U ROMANU OPISAO KONFLIKT U UKRAJINIAnalitičari sadašnje situacije u Ukrajini i Rusiji pronašli su velike sličnosti s jednim literarnim zapletom. U romanu "Komandni autoritet" Toma Klensija (Tom Clancy) ruski vođa preti da će zamrznuti stranu imovinu u Rusiji. Povod za to je konflikt u Ukrajini, koji zaista liči na sadašnje sukobe u državi. "Ako je Klensi znao šta će se desiti, kako nije to znala EU", preko Tvitera je poručio Frank Širmaher (Frank Schirrmacher), izdavač poznatog nemačkog dnevnog lista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track