Keri: Amerika neće priznati rezultate referenduma!
Foto: Rojters

Jasan stav

Keri: Amerika neće priznati rezultate referenduma!

Planeta -
Održavanje referenduma na Krimu je nezakonito i u suprotnosti sa Ustavom Ukrajine, rekao je američki državmi sekretar

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Džon Keri insistirao je da je održavanje referenduma na Krimu nezakonito i upozorio je Rusiju na posledice, ali to ne treba smatrati pretnjom već upozorenjem.

Tokom razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, koji je trajao pet sati, ustanovljeno je da postoje razlike između SAD i Rusije o Ukrajine, ali je sastanak bio konstruktivan.

"Predložio sam nekoliko ideja koje omogućuju da se krene napred sa pregovorima, ali je Lavrov jasno rekao da ruski predsednik Vladimir Putin ne želi da donosi odluke o Ukrajini pre nego što se održi referendum na Krimu", rekao je Keri na konferenciji za štampu.

Američki državni sekretar je podsetio da je stav Amerike jasan i da je referendum u suprotnosti sa Ustavom Ukrajine, međunarodnim pravom i da je protivzakonit.

"Mi nećemo priznati rezultate referenduma", rekao je Keri, dodavši da ruske trupe u blizini ukrajinske granice samo podižu tenziju.

On je napomenuo da bi ratifikovanje krimskog referenduma u ruskom parlamentu bilo aneksija poluostrva na mala vrata, i dodao da Rusija ima strateške i kulturne interese na Krimu, ali da ih Amerika razume i poštuje.

Keri je podsetio da je predsednik Amerike ubeđen da postoji mnogo bolji način da Rusija reši ovaj problem, ne kršeći nikakva prava, ustave i zakone.

http://www.youtube.com/watch?v=0_q3PII_AkQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track