PODRŠKA: Pristalice vlade na ulicama, Maduro nudi pregovore SAD
Foto: Tanjug

Nemiri u Venecueli

PODRŠKA: Pristalice vlade na ulicama, Maduro nudi pregovore SAD

Planeta -
Maduro je rekao da će komisija "za mir i uzajamno poštovanje suvereniteta" između Venecuele i SAD, koju je predložio, uključivati predstavnike obe strane, kao i članove iz UNASUR-a, grupe južnoameričkih naroda

KARAKAS - Više stotina pristalica levičarske vlade predsednika Venecuele Nikolasa Madura izašlo je na ulice glavnog grada, noseći trobojne žuto-plavo-crvene zastave, dok su njeni protivnici najavili svoje proteste narednih dana.

Maduro je saopštio da će Sjedinjenim Američkim Državama predložiti osnivanje visoke komisije za bilateralne pregovore, posle višednevnog rasta napetosti u retorici između dve zemlje.

"Narod i vojska su na ulicama, braneći bolivijsku revoluciju i nasleđe Uga Čavesa, svoju zemlju i svoj ustav", uzviknuo je predsednik skupštine Diosdado Kabelo, ogrnut nacionalnom zastavom.

Opoziciona stranka Volja naroda pozvala je, u međuvremenu, svoje pristalice na kontramiting, u drugom delu Karakasa, kako bi se, kako su rekli, suprotstavili napadu na državnu bezbednost i juriš provladinih grupa na demonstrante.

Maduro je rekao da će komisija "za mir i uzajamno poštovanje suvereniteta" između Venecuele i SAD, koju je predložio, uključivati predstavnike obe strane, kao i članove iz UNASUR-a, grupe južnoameričkih naroda.

Vašington je, međutim, u petak odbacio "Madurove apsurdne optužbe" da se meša u unutrašnje poslove Venecuele, intervenišući na antivladinim protestima, preneo je Frans pres.

Venecuelu potresaju demonstracije protiv vlade u kojima je od 12. februara poginulo najmanje 25 osoba.

Od početka protesta, Venecuela je optužila SAD da pokušavaju da svrgnu vladu u Karakasu.

Venecuela je i proterala trojicu američkih diplomata, optuživši ih za organizovanje studenata radi učešća u antivladinim protestima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track