Bela kuća: Ako Putin ne popusti na Krimu, slede sankcije
Foto: Reuters

Nove pretnje

Bela kuća: Ako Putin ne popusti na Krimu, slede sankcije

Planeta -
Sanckije Zapada naštetiće ruskoj privredi i smanjiti uticaj Moskve u Svetu, kaže Dan Fajfer

VAŠINGTON, 16. marta (Tanjug) - Bela kuća je danas saopštila da će se Rusija, ukoliko njen predsednik Vladimir Putin ne popusti po pitanju Krima, suočiti sa sankcijama Zapada, koje će naneti štetu ruskoj privredi i smanjiti uticaj zvanične Moskve u svetu.

Viši savetnik američke administracije Den Fajfer je izjavio i da se podrška novoj ukrajinskoj vlasti "na svaki mogući način" nalazi na vrhu liste prioriteta administracije predsednika SAD Baraka Obame, prenela je agencija AP.

Fajfer je u izjavi za televizijsku stanicu NBC rekao da Putin ima izbora - da, kako je naveo, "nastavi da izoluje Rusiji, da dodatno ugrozi rusku privredu i smanji ruski uticaj u svetu ili da uraditi pravu stvar".

U proruski nastrojenom ukrajinskom regionu Krimu su danas u 8 sati po lokalnom vremenu (7 po srednjoevropskom) otvorena biračka mesta na kojima će građani odlučivati o prisajedinjenju te autonomne republike Rusiji ili ostanku u sastavu Ukrajine sa obnovljenim ustavom iz 1992. godine.

Rusija je ranije najavila da će uvažiti mišljenje stanovništva Krima, a Putin je rekao da odluka o njegovom održavanju "u potpunosti odgovara normama međunarodnog prava", dok vlasti u Kijevu i zemlje Zapada referendum smatraju nelegalnim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja