Rompej i Barozo: Referendum na Krimu je nelegalan i nelegitiman i ishod neće biti priznat
Foto: Fonet

Osuda

Rompej i Barozo: Referendum na Krimu je nelegalan i nelegitiman i ishod neće biti priznat

Planeta -
Izjašnjavanje na krimu je u suprotnosti sa ukrajinskim Ustavom i međunarodnim pravom, saopštili predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo osudili su u zajedničkoj izjavi održavanje referenduma na Krimu, ocenjujući da je u suprotnosti sa ukrajinskim Ustavom i međunarodnim pravom.

“Referendum je nelegalan i nelegitiman i njegov ishod neće biti priznat”, navedeno je u izjavi visokih zvaničnika EU koji su se pozvali na jedinstveno mišljenje šefova država i vlada svih 28 članica EU usvojeno 6. marta u Briselu.

Rompej i Barozo istakli su da rešenje ukrajinske krize mora da bude zasnovano na poštovanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, u okvirima striktnog poštovanja međunarodnih standarda i Ustava zemlje. “Samo zajedničkim radom kroz diplomatske procese, uključujući direktne razgovore vlada Ukrajine i Rusije možemo pronaći rešenje za krizu. EU ima posebnu odgovornost za mir, stabilnost i prosperitet na evropskom kontinentu”, stoji pored ostalog u saopštenju.

Rompej i Barozo izrazili su “snažnu osudu neizazvanog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine” pozivajući Rusiju da povuče svoje oružane snage u skladu sa relevantnim sporazumima.

Oni su naveli da će ministri spoljnih poslova država EU sutra proceniti situaciju i odlučiti o eventualnim merama zhodno zaključcima samita održanog 6. marta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track