Vrhovni savet Krima usvojio rezoluciju o nezavisnosti
Foto: AP

Krim republika

Vrhovni savet Krima usvojio rezoluciju o nezavisnosti

Planeta -
Vlasti poluostrva zatražle su od Rusije da ih primi u sastav federacije, postupak je u toku

KIJEV - "Proglašavamo Krim nezavisnom suverenom državom, Republikom Krimom, u kojoj grad Sevastopolj ima poseban status", navodi se u rezoluciji usvojenoj na Vrhovnom savetu Krima, javlja ukrajiinski informativni sajt LB.ua

Republika Krim takođe se obratila Rusiji sa predlogom o prijemu na osnovu odgovarajućeg međudržavnog dogovora u sastav Ruske Federacije. Premijer Sergej Aksjonov i predsedavajući parlamenta Vladimir Konstantinov ovlašćeni su da potpišu međudržavni sporazum.

"Republika Krim apeluje na Rusku Federaciju da da primi Republiku Krim u sastavni ceo Ruske Federacije sa statusom republike.Vrhovni savet Krima preimenovan je u Državno veće Republike Krim.

Dalje, u rezoluciji se navodi d Republika Krim apeluje na Ujedinjene nacije i sve države sveta da priznaju nezavisnost koju je izglasao narod Krima.

Foto AP
Foto AP

"Od dana stupanja na snagu ove uredbe, na teritoriji Republike Krim ne primenjujuju se više ukrajinski zakoni, ne usvajaju se odluje Vrhovne Rade Ukrajine i drugih državnih organa Ukrajine, usvojeni posle 21. feburara 2014... Zakonska rešenja ukrajinskog zakonodavstva... biće na snazi do stvaranja normativnih akata Republike Krim", piše u rezoluciji.

Ovlašćenja, imovina i sredstva državnih organa Ukrajine na terotirji Krima biće preneta na vlasti Republike Krim. "Državna imovina Ukrajine, koja se na dan usvajanja ove uredbe nalazi na terotiriji Republike Krim, postala je javna svojina Republike Krim", navodi se.

Zapadni lideri najavili su da neće priznati referendumski ishod, uz objašnjenje da je reč o nelegalnom aktu secesije, dok je Kremlj izrazio spremnost da poštuje volju građana Krima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track