Putin: Zapad je sam stvorio kosovski presedan, sada neka ga poštuje!
Foto: Printcsreen> Rt.com

Predsednik Rusije u parlamentu

Putin: Zapad je sam stvorio kosovski presedan, sada neka ga poštuje!

Planeta -
U situaciji apsolutno srodnoj krimskoj - priznali su odvajanje Kosova od Srbije legitimnom, dokazujući svima da nikakva dozvola centralnih vlasti zemlje za jednostrano proglašenje nezavisnosti nije potrebno, rekao je predsednik Rusije

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u istorijskom obraćanju parlamentu da su se vlasti Krima, proglašavajući nezavisnost, oslanjali na "čuveni kosovski presedan" koji su "same stvorile" zemlje Zapada.

"Krimske vlasti oslonile su se na čuveni kosovski presedan, koji su naši zapadni partneri stvorili sami, svojim sopstvenim rukama. U situaciji apsolutno srodnoj krimskoj - priznali su odvajanje Kosova od Srbije legitimnom, dokazujući svima da nikakva dozvola centralnih vlasti zemlje za jednostrano proglašenje nezavisnosti nije potrebno", rekao je Putin a preneo Itar-Tass.

Prema njegovim rečima, nikakva zabrana jednostranog proglašenja nezavisnosti ne proističe iz dokumenata SB UN, a međunarodna praksa ne sadrži zabranu proglašenja.

To nisu više ni dvostruki standardi, već zaprepašćujući cinizam, rekao je Putin..

"Dobro je da su se uopšte setili da postoje norme međunarodnog prava. I za to im hvala. Bolje ikad nego ikad", rekao je Putin, propraćen burnim aplauzom.

Tokom istupanja pred poslanicima ruske Federalne skupštine, čelnika ruskih regiona i krimskih lidera, Putin je citirao dva dokumenta u kojima je navođeno pravo Kosova na samostalnost. Naveo je odluku Međunarodnog suda UN za Kosovo da "nikakva opšta zabrana jednostranog proglašenja nezavisnosti ne proističe iz prakse Saveta bezbednosti" i da "međunarodno pravo ne sadrži bilo kakvu primenjivu zabranu proglašenja nezvisnosti".

Putin je naveo i izvod iz pisanog memoranduma SAD koji je predat međunarodnom sudu. "Deklaracije o nezavisnosti mogu - i često se tako dešava, kršiti unutrašnje zakonodavstvo, ali to ne znači da se krši međunarodno pravo", naveo je on. "Postupanje Krimljana jasno se uklapa u tu instrukciju", rekao je predsednik Rusije. "Iz nekog razloga, ono što mogu Albanci na Kosovu (koje uvažavamo), zabranjuje se Rusima, Ukrajincima, krimskim Tatarima na Krimu", rekao je prema agenciji RIA Novosti Putin.

Putin je, navodi ruska agencija, podsetio na bombardovanje Beograda "iako nije postojala rezolucija SB UN", na Irak, Avganistan, Libiju, kao i "niz dirigovanih obojenih revolucija". "Jasno ljudi u tim zemljama su se umorili od tiranije, siromaštva, odsustva perspektive. Međutim, ta osećanja pokvareno su iskorišćena. Umesto demokratije i slobode nastupila je bujica terora.Arapsko proleće smenila je "arapska zima"", rekao je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track