Moskva: Zapad okreće glavu od divljanja kijevskih ultranacionalista!

Rusija zabrinuta

Moskva: Zapad okreće glavu od divljanja kijevskih ultranacionalista!

Planeta -
Predstavnici Sveukrajinskog saveza Svoboda nalaze se na ključnim pozicijama u Kijevu, uključujući zamenika premijera i ministra odbrane

MOSKVA - Rusija je danas izrazila zabrinutost što SAD i Evropska unija ne obraćaju pažnju na to što se u izvršnim telima Ukrajine, koja tvrde da su legitimna, nalaze predstavnici ultranacionalističkih snaga.

Ovo "slepilo" je teško objasniti i očigledno je u vezi sa prikrivenim antiruskim geopolitičkim planovima, preneo je Itar-tas pozivajući se na ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U ministarstvu se objašnjava da se predstavnici Sveukrajinskog saveza Svoboda nalaze na ključnim pozicijama u Kijevu, uključujući mesta zamenika premijera i ministra odbrane.

Pri tom se podseća da je decembra 2012. godine Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj je stavove Svobode nazvao rasističkim, antisemitskim i ksenofobičnim. Pri tom je apelovano na sve partije u ukrajinskom parlamentu da se bore za demokratiju i da se uzdrže od saradnje sa Svobodom.

U komentaru ministarstva se podseća da program Svobode predviđa set antidemokratskih mera, među kojima su ukidanje državljanstva za građane koji imaju državljanstvo neke druge zemlje, zatim krivičnu odgovornost za anti-ukrajinsku aktivnost, kao i stroga ograničenja upotrebe u javnom životu jezika koji nisu ukrajinski.

U svakom slučaju, sve ovo ne sprečava vodeće funkcionere SAD i EU da održavaju kontakte sa Svobodom, uključujući i kontakte s njenim liderom Olegom Tjahnjibogom, naveli su izvori iz ministarstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja