UŽIVO DAN 30: Povlači se vojska sa Krima, Moskva zahteva oslobađanje ukrajinskog admirala!
Foto: Ukrajinska Vojska, Anastasia Vlasova

Na pomolu rešenje krize?

UŽIVO DAN 30: Povlači se vojska sa Krima, Moskva zahteva oslobađanje ukrajinskog admirala!

Planeta -
Ruski ministar odbrane Šojgu "zatražio od lidera Republike Krim da oslobode komandanta ukrajinskih pomorskih snaga. Sekretar saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Andrej Parubij, traži da vlada pripremi dislokaciju ukrajinskih jedinice sa Krima. Tokom dana proruske snage zauzele su i drugu ukrajinsku bazu na Krimu, a vršilac dužnosti predsednika Ukrajine dao je rok za oslobađanje taoca
1 / 9

SEVASTOPOLJ - Ruske snage zauzele su danas i drugu bazu ukrajinske mornarice u zapadnom delu Krima, javila je agencija AFP. Agencija navodi da je bazu u Novoozernoju napustilo oko 50 ukrajinskih vojnika, dok se iznad baze zavijorila ruska zastava.

Nekoliko časova ranije, oko 200 proruskih aktivista, pripadnika krimskih jedinica za samoodbranu, zauzeli su bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju, izvestile su agencije, dodajući da u akciji nije ispaljen nijedan metak. Pripadnici proruskih krimskih jedinica samoodbrane, koji su zajedno sa ruskim snagama zauzeli bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju, saopštili su da zarobili komandanta mornarice Sergija Gajduka.

Premijer Krima Sergej Aksjonov apelovao je na ukrajinsku vojsku da služi narodu Krima, ili da ostavi svoje oružje i ode. "Apelujem na sve ukrajinske vojnike koji se nalaze na poluostrvu, da u cilju izbegavanja krvoprolića i pogoršavanja situacije, ne podležu provokacijama, već naprave nedvosmislen izbor i služe narodu Krima", izjavio je Aksjonov.

23.10 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da je intervencija Rusije na Krimu deo šire strategije i izrazio zabrinutost da bi Moskva mogla akciju da proširi na istočnu Ukrajinu. On je bio decidan da je rusko napredovanje u Ukrajini najveća pretnja evropskoj bezbednosti od Hladnog rata."Ovo je najveća opasnost za evropsku bezbednost i stabilnost od okončanja Hladnog rata", naveo je Rasmusen i dodao da razvoj događaja u Ukrajini prestavlja oštro upozorenje da bezbednost u Evropi ne može biti uzeta zdravo za gotovo i naveo da je "to poziv za buđenje".

23.05 - Moskva je danas pozvala proruske lidere na Krimu da oslobode zarobljenog komandanta ukrajinske mornarice Sergeja Gajduka. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da je "zatražio od lidera Republike Krim da oslobode komandanta ukrajinskih pomorskih snaga i da ne sprečavaju njegov odlazak u Ukrajinu", navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

22.35 - Predsednik Barak Obama odbacio je tvrdnju da će SAD vojno intervenisati, tvrdeći da bilo kakva sila ne bi bila prikladna, ili dobra za Ukrajinu i Rusiju. On je napomenuo da ruski predsednik dela iz slabosti, a ne iz snage, u pokušaju da preuzme kontrolu nad Krimom.

22.26 - Nemačka je obustavila realizaciju vrednog ugovora o isporuci ruskoj vojsci kompletno opremljenog centra za obuku, naglasivši da je bilo kakva trgovina oružjem sa Moskvom trenutno "neodbranjiva". Odluku o obustavi ugovora, koji je trebalo da realizuje nemačka grupa "Rajnmetal", saopštio je vicekancelar Zigmar Gabrijel nakon akcije Moskve u vezi sa Krimom, preneo je AFP.

22.15 - Vitalij Čurkin, ruski ambasador pri UN, rekao je na sastanku Saveta bezbednosti, da su građani na Krimu glasali za prisvajanje Rusiji, i da su time ostvarili svoje pravo koje je u skladu sa međunarodnim pravom.

22.03 - Ultranacionalistička partija "Svoboda" predložila je Vrhovnoj Radi da obustavi diplomatske odnose između Moskve i Kijeva.

21.53 - Velika Britanija i Nemačka složile su se da Evropska unija treba Rusiji da nametne šire sankcije, poput zabrane putovanja i zamrzavanja finansijskih sredstava, što je dogovoreno ranije među evropskim ministrima inostranih poslova država članica Unije. Britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je nemačku kancelarku Angelu Merkel da razgovaraju o "odgovoru EU na događaje u Ukrajini, uoči sastanka Evropskog saveta u četvrtak".

21.45 - Ujedinjene nacije dobile su poziv da posete Simferopolj, kako bi procenili situaciju vezanu za ljudska prava na poluostrvu. Ovu informaciju je saopštio pomoćnik generalnog sekretara za ljudska prava Ivan Simović, izveštava Itar tass.

21.38 - Predsednik Moldavije Nikolae Timofti pozvao je danas Evropsku uniju da ubrza priključenje njegove zemlje Uniji, pošto je Rusija pooštrila pritisak posle Krima. Apel moldavskog predsednika usledio je dan pošto je Timoftu upozorio Moskvu zbog pokušaja anektiranja otcepljenog moldavskog regiona Pridnjestrovlje pošto je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao istorijski sporazum o prisajedinjenju Krima Rusiji.

21.24 - Član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović obavestio je ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksandra Bocan Haračenka da je EU poslala zahtev BiH da se pridruži izjavi EU o političkoj situaciji u Ukrajini, ali da se BIH nije izjasnila jer ne postoji konsenzus u Predsedništvu BiH, koji je neophodan u usaglašavanju spoljnopolitičkih pitanja.

21.10 - Rusija menja stav o Iranu!?. Ukoliko Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nastave da vrše pritisak na Moskvu zbog odluke da prizna Krim, Rusija bi mogla da promeni stav o razvoju nuklearnog programa u Iranu, izjavio je večeras zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov. U ovom trenutku Rusija ne želi da koristi pregovore o nuklearnom programu Irana da bi "podigla ulog", ali bi to mogla da uradi i da na taj način odgovori na akcije SAD i EU, rekao je Rjabkov, prenosi AP.

Agencija navodi da je to najozbiljnija pretnja Moskve otkako su SAD i EU obelodanile sankcije protiv Rusije, zbog njene odluke da prizna referendum na Krimu.

20.58 - Istekao ukrajinski ultimatum!? U večernjim satima istekao je rok koji je ukrajinski predsednik Aleksandr Turčinov postavio za oslobađanje admirala Segija Gajduka i ostalih talaca koje drže proruske snage na Krimu. On je najavio da će nakon tog roka vlasti izvesti "primeren odgovor, tehničke i tehnološke prirode". Za sada još nema nikakvih reakcija ukrajinske strane.

20.47 - SAD su danas pozvale Moskvu na dijalog sa Kijevom u vezi sa ukrajinskim bazama na Krimu koje su okupirale ruske snage i navele da će Rusija biti odgovorna za bilo kakav incident koji izazovu njeni vojnici ili njeni saveznici. "Napori Rusije da preuzme kontrolu nad bazama ukrajinske vojske stvaraju opasnu situaciju", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni. "Osuđujemo te akcije. Rusija treba odmah da razgovara sa ukrajinskom vladom kako bi obezbedila bezbednost ukrajinskih vojnika u ukrajinskoj oblasti Krim", dodao je Karni u obraćanju novinarima.

20.32 - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov ovlastio je sadašnjeg premijera Arsenija Jacenjuka da potpiše Sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji.

20.28 - Vlada Ukrajine odlučila je da pokrene proceduru za izlazak iz Zajednice nezavisnih država, koja je formirana posle raspada Sovjetskog Saveza, i da uvede vize za građane Rusije, saopšteno je večeras u Kijevu. U članstvo ZND je ušlo 12 država sa teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza, a Gruzija je istupila 2008. godine, posle sukoba sa Rusijom oko Osetije.

20.19 - Nekadašnji bokserski prvak Vitalij Kličko, inače šef stranke UDAR, rekao je da bi trebalo povlaći ukrajinske vojnike s Krima, prenosi BBC. "Ne smemo više da čekamo i rizikujemo ljudske živote. Odmah moramo da donesemo odluku o povlačenju ukrajinskih vojnika sa Krima na privremene položaje. Građanima koji će biti prisiljeni da privremeno izbegnu sa Krima moramo osigurati infrastrukturu i podršku", rekao je Kličko.

20.00 - Ukrajinska vojska priprema zajedničku vojnu vežbu sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Andrej Parubij.

19.35 - Ukrajina predlaže potpunu demilitarizaciju Krima. Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine (SNBU) Andrej Parubij kaže da je vladi naloženo da pripremi uslove za dislokaciju ukrajinskih vojnih jedinica "sa okupirane teritorije i njihovo stacioniranja na kontinentalni deo Ukrajine", kao i da razradi pitanje evakuacije civilnog stanovništva "koje ne bude želelo da ostane na okupiranoj teritoriji. Savet je naložio vladi da se bez odlaganja obrati UN kako bi teritorija Krima bila proglašena demilitarizovanom zonom. Prema rečima Parubija, Ukrajina predlaže plan povlačenja kako ruske, tako i ukrajinske vojske sa teritorije Krima.

Obratili smo se UN kako bi bila primenjena formula koja postoji u svetu i da se Krim proglasi demilitarizovanom zonom. Takva formula postoji danas i ona je najoptimalnija za sprečavanje konflikta na Krimu", rekao je Parubij

19.20 - Savet za nacionalnu bezbednost Ukrajine odlučio je da se uvede vizni režim sa Rusijom, javile su ukrajinske agencije, pozivajući se na sekretara Saveta Andreja Parubija. Prema njegovim rečima, odgovarajući nalog dat je Ministarstvu inostranih poslova. "Ministarstvu inostranih poslova dat je nalog da se uvede vizni režim“, rekao je on a prenosi agencija UNN. Ukrajinska televizija TVI javila je da je MIP-u naloženo da u najskorije vreme organizuje prelazak granica sa pasošima i razradi sistem viznog režima. "Mislim da će to biti učinjeno narednih dana“, ukazao je Parubij.

19.05 - Predsednica Argentine: Integritet važi za Krim, a ne važi za Foklande? Predsednica Argentine Kristina Kiršner izjavila je danas u Parizu da princip poštovanja teritorijalnog integriteta treba da se "primenjuje na sve" i da pripadnost Foklandskih ostrva Britaniji nije ništa prihvatljivija od pripajanja Krima Rusiji. "Ne možemo da branimo teritorijalni integritet Krima, a Foklandskih ostrva ne... Teritorijalni integritet treba da se primenjuje na sve", rekla je Kiršner na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom sa kojim se prethodno sastala.

Referendum koji je Britanija organizovala na Foklandskim ostrvima u martu 2013, na kojem su se stanovnici izjasnili za ostanak u okviru Ujedinjenog kraljevstva "nema nikakvu vrednost", dodala je Kristina Kiršner.

18.50 - Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da Ukrajina ne priznajući referendum, otvoreno narušava i proizvoljno tumači norme međunarodnog prava.

18.45 - Britansko-holandski naftni gigant Šel saopštio je danas da je prekinuo pregovore sa ukrajinskim vlastima i američkim EksonMobajl u vezi sa proizvodnjom prirodnog gasa u nalazištima na severozapadu Crnog mora.

18.40 - Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, izjavio je danas da je "začuđujuće" poređenje ujedinjenja Rusije i Krima sa ujedinjenjem Savezne Republike Nemačke i Nemačke Demokratske Republike 1990. godine, koje je napravio ruski predsednik Vladimir Putin. "Vlada ne vidi paralele između ujedinjenja (SRN i DDR) i događaja na Krimu", rekao je on, ponavljajući da je pripajanje Krima Rusiji kršenje međunarodnog prava i dodajući da je "to poređenje začuđujuće". "Nemačko ujedinjenje vodilo je spajanju dve odvojene države jednog naroda. S druge strane, ruska akcija vodi podeli Ukrajine", rekao je Zajbert a preneo je Rojters.

18.25 - Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka, koja pati od diskushernije, puštena je s lečenja u Berlinu i stigla je u Kijev. Ona je na svom Tviteru napisala da je dobro i da zahvaljuje svima koji su je podržavali i borili se zajedno sa njom.

18.18 - Ruska federalna služba za migracije na Krimu počela je da izdaje ruske pasoše, izjavio je šef odeljenja Konstantin Romodanovski.

18.09 - Posle ponovljenih kritika na račun Zajednice nezavisnih država (ZND) povodom eskalacije krize i odvajanja Krima, Ukrajina je otkazala predsedavanje ZND u 2014. godini i razmatra istupanje iz Zajednice. Prema informacijama iz ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova “Ukrajina je odlučila da ne nastavi predsedavanje ZND u 2014. godini”, a pored toga “zadržava pravo da razmotri dalje članstvo u ZND i to pitanje upravo razmatra”, preneli su ruski mediji. Istovremeno ruska Državna duma pozvala je Ukrajinu da ne donosi ishitrene odluke o članstvu u ZND. “Cenimo članstvo Ukrajine u Zajednici i ohrabrujemo zdrave snage da se uzdrže od ishitrenih i nerazumnih odluka”, rekao je šef Odbora Dume za odnose sa ZND Leonid Slucki.

17.55 - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov dao je ultimatum proruskim snagama da u roku od tri sata oslobode sve taoce, ili će u protivnom uslediti posledice, javlja agencija Unian.

"Ukoliko do 21h ne prestanu sa provokacijama protiv ukrajinske vojske i ne oslobode sve taoce, kako vojne, tako i civilne, vlasti će preuzeti adekvatne mere, tehničke i tehnološke prirode", naveo je Turčinov.

17.40 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen okarakterisao je delovanje Rusije u Ukrajini kao najveću pretnju po evropsku bezbednost i stabilnost od kraja hladnog rata i istakao da zapadna vojna alijansa mora ponovo da se usredsredi na rizike kod kuće, posle više godina borbi u udaljenim ratnim zonama.

17.25 - Putin gradi most između Rusije i Krima. Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je izgradnju mosta koji će povezati Rusiju s Krimom, a taj projekat vredi tri milijarde dolara."Potreban nam je most i za automobile i za vozove", rekao je Putin na sednici vlade. Kerčki prolaz, morski tesnac od 4,5 kilometara koji razdvaja Azovsko od Crnog mora, jedini je način, osim aviona, da se sa ruske teritorije dođe do Krima, a da se ne prelazi preko teritorije Ukrajine. Trenutno postoji samo feribot koji povezuje Krim i Rusiju. Vozovi i dalje saobraćaju preko ukrajinske teritorije, rekao je ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov, koji je dodao da se razmatra i izgradnja tunela.

17.11 - Američki predsednik Barak Obama posetiće Brisel prvi put od kako je stupio na predsedničku dužnost 2008. godine, saopšteno je iz briselske kancelarije vašingtonskog Džerman Maršal fonda (GMF).

Kriza u Ukrajini naći će se na vrhu Obamine agende, o čemu već postoji značajna saglasnost transatlantskih saveznika u pogledu odgovora na akutnu krizu i političku sudbinu Ukrajine.

17.02 - Rusija je obavestila Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) da očekuje pogoršanje humanitarne situacije u Ukrajini, izjavio je šef Federalsne službe za migracije Konstantin Romodanovski.

15.31 - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun posetiće sutra i u petak Moskvu i Kijev, u pokušaju da doprinese pronalaženju mirnog rešenja za krizu koja je izbila između Rusije i Ukrajine oko Krima, najavile su UN.

15.23 - Švajcarski ministar spoljnih poslova Didije Burkhalter, istovremeno predsedavajući OEBS-a, ocenio je danas da poslednji akti Rusije u vezi sa statusom Krima predstavljaju "kršenje fundamentalnih obaveza" koje imaju članice ove organizacije, i da nisu u skladu sa međunarodnim pravom.

15.20 - Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja pati od diskushernije, puštena je s lečenja i planira da se vrati u Kijev, saopštila je bolnica u Berlinu. Timošenkova je jedna od najžešćih protivnica smenjenog predsednika Viktora Janukoviča i njeno oslobađanja ili puštanje na lečenje u Nemačku bio je jedan od uslova koji je EU postavila pred decembarsko zasedanje da se nastave evrointegracije Ukrajine.

Neverov: Svi na more na Krim                   Foto Reuters

15.17 - Opustite se letos na Krimu, pozvao je svoje kolege, poslanike u ruskom parlamentu, zamenik predsednika Državne Dume Sergej Neverov. "Ako uspem da dobijem nekoliko slobodnih dana na leto, budite sigurni da ću spakovati porodicu i otputovati na Krim", obećao je on.

15.14 - Zakazana hitna sednica ukrajinskog saveta za nacionalnu bezbednost, pošto zvaničnicima vlade u Kijevu nije dopušteno da uđu na Krim.

14.30 - Ukrajina je odlučila da okonča svoje predsedavanje Zajednicom Nezavisnih Država, u kojoj su okupljene bivše republike Sovjetskog Saveza, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

14.24 - Predsednik Rusije Vladimir Putin poslao je u Državnu Dumu sporazum o prijemu Krima u sastav Rusije i formiranje dva nova entiteta, kao i nacrt federalnog ustavnog zakona.Taj paket dokumenata Duma, donji dom parlamenta, treba da usvoji sutra po podne, a u petak u podne treba da ih usvoji i Savet federacije, gornji dom skupštine Rusije.

Bajden: SAD će odgovoriti na napad na NATO          Foto AP
Bajden: SAD će odgovoriti na napad na NATO Foto AP

14.03 - Potpredsednik SAD Džozef Bajden upozorio je danas Rusiju da će SAD odgovoriti na bilo kakvu agresiju na NATO saveznike. Bajden, koji se inače nalazi u poseti Litvaniji i Letoniji, rekao je još da će Sjedinjene Američke Države preuzeti svu svoju odgovornost u okviru NATO sporazuma kako bi se članice te alijanse odbranile. Nije slučajno što je Bajden to rekao baš u tim zemljama, budući da se one graniče baš kao i Ukrajina sa Rusijom i budući da su baš one članice NATO. Iako je ruski predsednik rekao da ne namerava da vrši invaziju nad bilo kojim drugim regionom u Ukrajini, a pogotovo ne nad nekom drugom nacijom, lideri zemalja koje se graniče sa Rusijom baš nešto i ne veruju u te reči Vladimira Putina. Oni zahtevaju upravo od SAD da im garantuje da ih Rusija "neće dirati".

14.00 - Istraga je utvrdila tačnu lokaciju i broj naoružanih napadača koji su pucali sinoć u Simferopolju i ubili dva čoveka. Istražitelji mesta zločina kažu da postoji velika podudarnost s akcijama snajperista u Kijevu, kazala je novinarima tužilac Krima Natalija Poklonskaja. Ona je rekla da je u toku identifikacija počinitelja i da ubica sigurno nije delovao sam. Sinoć je nepoznati napadač otvorio vatru po ulici u kojoj se nalazi vojni Centar za topografiju i navigaciju i tom prilikom ubio jednog vojnika Samoodbrane Krima, ukrajinskog vojnika iz Centra i ranio još po jednog krimskog i ukrajinskog vojnika. Pucano je iz jedne tačke, potvrdio je MUP Krima.

13.45 - Evropska komisija je danas odobrila milijardu evra za hitnu podršku ukrajinskoj vladi, a vođe Evropske unije bi sutra trebalo da uzvrate ekonomskim sankcijama i možda blokadom vojne saradnje s Moskvom zbog prisajedinjenja Krima Rusiji. Milijarda evra vlastima u Kijevu će biti data za preke finansijske potrebe, ali i stabilizaciju platnog bilansa, strukturne ekonomske reforme i bitno važno suzbijanje korupcije, što će sve biti usaglašeno s Međunarodnim monetarnim fondom, saopštio je potpredsednik EK Oli Ren.

13.42 - Predsednik Rusije Vladimir Putin je popularniji nego ikad - danas bi na predsedničkim izborima odneo ubedljivih 80 posto glasova već u prvom krugu, javlja Itar-Tass. Putinova popularnost za poslednjih nedelju dana porasla za sedam odsto, a za poslednjih mesec dana za 15 procenata, navodi se u danas objavljenim rezultatima istraživanja koje je sproveo Fond za javno mnjenje.

13.37 - Rusiji preti trajno isključenje iz G8 ukoliko nastave sa daljim koracima u Ukrajini, izjavio je britanski premijer Dejvid Kameron.

13.30 - Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je ministrima da olakšaju intergraciju novih subjekata federacije i da novim građanima što pre povećaju penzije (677.000 žitelja Krima su penzioneri. On je ne na sastanku s ministrima u svojoj rezidenciji u Novo-Ogarjovu ekao da je neiophodno da se pre svega reši porblem saobraćaja i da se smanji zavisnost Krima od tranzita preko teritorije Ukrajine.

13.13 - Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer najavio je u Berlinu da će Nemačka poslati oko dvadesetak svojih posmatrača u misiju OEBS-a za Ukrajinu. On je rekao da ukupno treba da bude angažovano više stotina civilnih posmatrača, i da se, premda Rusija blokira tu misiju, ipak uočavaju pomaci.

12.38 - Rusija je optužila zapadne zemlje da su prekršile bezbednosni sporazum iz 1994. godine o poštovanju ukrajinskog suvereniteta i političke nezavisnosti. Ruski MIP je saopštio da su SAD i EU "omogućili državni udar" kojim je prošlog meseca svrgnut ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. U saopštenju se navodi da su potezi SAD i EU protivni garancijama koje su SAD, Velika Britanija i Rusija dali Kijevu u zamenu za obavezu Ukrajine da odustane od nuklearnog arsenala posle raspada Sovjetskog Saveza.

12.30 - Pripadnici proruskih krimskih jedinica za samoodbranu, koji su danas zajedno sa ruskim snagama zauzeli bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju, saopštili su da zarobili komandanta mornarice Sergija Gajduka. Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Vladislav Seleznjev naveo je, u međuvremenu, preko Fejsbuka da su proruske snage zauzele ulaz u ukrajinsku pomorsku bazu u Novojezerskom, na zapadu Krima, preneo je AFP. Proruske snage su, prema njegovim rečima, traktorom probile kapiju, a njihovo napredovanje su zaustavili "ruski vojnici". U Sevastopolju, Igor Jeskin, predstavnik ruskih snaga na mestu incidenta u ukrajinskoj bazi, izjavio je novinarima da je Gajduk "bio blokiran i nije imao kuda da ode. Isteran je napolje i odveden".

12.28 - Nova vlada u Kijevu regrutovala je već 20.000 ljudi u Nacionalnu gardu. Analitičari smatraju da Ukrajina pod plaštom Nacionalne garde zapravo stvara odrede smrti koji će gušiti pobune na jugu i istoku te krizom zahvaćene zemlje, a prvi borci su već prošli obuku, izveštava Itar-Tass.

11.49 - Bivša predsednica vlade Ukrajine Julija Timošenko uporedila je ruskog predsednika Vladimira Putina sa Hitlerom i rekla da se Ukrajina mora braniti, kolika god cena bude bila potrebna za to.Ona je Putinov jučerašnji govor ocenila kao "fašističku propagandu". "Verujem da Evropa i ceo svet od 1938. godine nisu čuli takav govor, kakav je Putin juče održao...njegova poruka zapadu i Kijevu je - za vas se ni malo ne brinem", rekla je Timošenko, ukazujući da Putin želi da "uništi svet".

11.39 - Pretnja Ukrajine da će nacionalizovati imovinu Rusije da bi kompenzovala to što je Krim nacionalizovao njenu imovinu je samo psihološka porvokacija, izjavio je predsednik Državne Dume Sergej Nariškin, javlja Itar-Tass.

11.30 - Ruski naftni gigant Rosnjeft saopštio je da ne planira da prekine poslovanje u Ukrajini. "Rosnjeftova rafinerija u ukrajinskom gradu Lisičansku trenutno prolazi kroz redovne radove održavanja, a tek nakon procene njene ekonomske održivosti će ponovo biti puštena u rad", navodi se u saopštenju Rosnjefta, a prenosi Rojters.

11.24 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk predložio je danas uvođenje poreza za najbogatije građane kako bi se zemlja izborila s ekonomskom krizom i istakao da bi se taj porez odnosio i na njega. Jacenjuk je ocenio da bi trebalo oporezivati kamate na depozit počev od 50.000 grivne (manje od 4.000 evra) i dodao da bi porez pogodio oko 10 odsto ukrajinskog stanovništva. "Najbogatiji treba da dele svoje bogastvo s državom", rekao je Jacenjuk.

11.22 - Predsednik Rusije Vladimir Putin možda će primiti generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji dolazi sutra u Moskvu, javlja Interfaks

11.17 - Predvođeni vicegeneralnom Sergejem Gajdukom i još 50 oficira, ukrajinski vojnici napustili su teritoriju mornaričke bazu u Sevastopolju koja se sada nalazi pod kontrolom Crnomorkse flote, javlja Iter Tass.

Foto: AP

11.11 - Ruska vojska počela je danas vazduhoplovnu vežbu velikih razmera u severozapadnim regionima Rusije, javio je Interfaks pozivajući se na izjavu neimenovanog vojnog zvaničnika. U vežbama učestvuju lovci i bombarderi, preneo je Rojters. Vazduhoplovne vežbe se odvijaju uglavnom u severozapadnim delovima Rusije koji se ne graniče sa Ukrajinom ali doprinose već postojećoj tenziji koja postoji između Rusije i NATO.

11.10 - Američki razarač sa raketama za navođenje, "USS Trakstan", započeo je danas jednodnevnu vojnu vežbu u Crnom moru sa mornaricama Bugarske i Rumunije. Američka vojska je ovu vojnu vežbu opisala kao rutinsku, koja je zakazana daleko pre nego što je izbila kriza u Ukrajini i Krimu.

11.09 - Ruski Ustavni sud je presudio da je Sporazum o pripajanju Republike Krim i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji u skladu sa Ustavom Rusije, izjavio je predsednik tog Suda Valerij Zorkin.Taj sporazum će se privremeno primenjivati počev od datuma potpisivanja, a na snagu će zvanično stupiti kad bude ratifikovan u parlamentima Krima i Rusije, naveo je "Glas Rusije".

11.02 - Predsedavajući parlamenta Krima Vladimir Konstantinov objavio je na Tviteru: "Napravili smo izbor - više nismo deo Ukrajinine".

http://www.youtube.com/watch?v=lJxq9m2KVnM

10.45 - Piter Treskot, član Doma lordova britanskog parlamenta, izjavio je da je na referendumu o pripajanju Krima Ruskoj Federaciji očigledno bila izražena volja naroda, što SAD i EU zaboravljaju kad prete sankcijama. On je rekao da se sada treba usredsrediti ne na sankcije, nego na smirivanje krize u Ukrajini, koju mnogi potpiruju. Sankcije, posebno u oblasti trgovine, naštetiće ne Rusiji, nego i Zapadu, smatra lord Treskot..

10.30 - Američki razarač sa raketama za navođenje, "USS Trakstan", započeo je jednodnevnu vojnu vežbu u Crnom moru sa mornaricama Bugarske i Rumunije, izjavio je agenciji Rojters portparol američke mornarice zadužen za Evropu, Šon Ekland. Navodno vežba nema veze s krizom u Ukrajini.

10.20 - Ukrajinske snage se neće povući sa Krima, iako je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao sporazum o pripajanju tog crnomorskog poluostra Rusiji, izjavio je danas vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Ihor Tenjuk. Kako javlja Rojters, na pitanje novinara u pauzi sednice vlade u Kijevu da li će Ukrajina povući snage sa Krima, Tenjuk je odgovorio: "Ne. Ostaćemo tamo".

Sutra ratifikacija u Dumi                            Foto Reuters
Sutra ratifikacija u Dumi Foto Reuters

10.18 - Ruska Državna Duma ratifikovaće sutra Sporazum o pristupanju Krima Rusiji, javlja Interfaks.

10.00 - Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk zatražio je od prvog potpredsednika vlade Vitalija Jareme i ministra odbrane Igora Tenjuha da odu na Krim "da bi rešili situaciju" u tom regionu koji sada kontorlišu ruske snage.

Premijer Krima Sergej Aksjonov odmah je odgovorio da dvojici ukrajinskih zvaničnika neće biti dozvoljeno da uđu na poluostrvo. "Njih ne žele na Krimu. Niko im neće dozvoliti da uđu na Krim, biće poslati nazad", izjavio je Aksjonov, preneo je Rojters.

09.50 - U dvorištu višespratnice u mestu Nikolajevo, ubio se vojnik koji je služio u 79. avio brigadi koja je stacionirana u gradu. Drugih detalja, za sada, nema.

Bela kuća (Foto: Reuters)
Bela kuća (Foto: Reuters)

09.35 - Ukoliko Rusija odbije da promeni svoju politiku prema Ukrajini i Krimu, suočiće se sa novim sankcijama koje će im nametnuti SAD i njeni prijatelji i saveznici širom sveta. Vlasti SAD radne na proširenju liste ruskih državljana kojima će imovina biti zamrznuta i uvedene vize, naveo je Džej Carni, portparol Bele kuće.

09.11 - Rusija je izrazila zabrinutost što SAD i Evropska unija ne obraćaju pažnju na to što se u izvršnim telima Ukrajine, koja tvrde da su legitimna, nalaze predstavnici ultranacionalističkih snaga. Ovo "slepilo" je teško objasniti i očigledno je u vezi sa prikrivenim antiruskim geopolitičkim planovima, preneo je Itar-tas s pozivajući se na ministarstvo spoljnih poslova Rusije. U ministarstvu se objašnjava da se predstavnici Sveukrajinskog saveza Svoboda nalaze na ključnim pozicijama u Kijevu, uključujući mesta zamenika premijera i ministra odbrane. Podseća se da je decembra 2012. godine Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj je stavove Svobode nazvao rasističkim, antisemitskim i ksenofobičnim. Pri tom je apelovano na sve partije u ukrajinskom parlamentu da se bore za demokratiju i da se uzdrže od saradnje sa Svobodom.

Džon Keri (Foto: Reuters)
Džon Keri (Foto: Reuters)

09.10 - Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je Rusiju da ne vrši nikakav vojni upad na istok Ukrajine i uporedio je "nacionalistički zanos", podstaknut krizom zbog Krima, sa situacijom pred izbijanje Drugog svetskog rata. Keri je naglasio da bi u tom slučaju odgovor međunarodne zajednice morao da bude proporcionalan i da ne želi da iznosi opcije za bilo kakav američki ili globalni odgovor za bilo kakav ruski upad na istok Ukrajine, pre nego što se proceni situacija nakon pripajanja Krima Ruskoj Federaciji, preneo je AFP. "Sada je sasvim nečuveno da razvijate nacionalistički zanos koji bi mogao da se proširi na veoma opasan način", dodao je Keri. "Sve što treba da uradite jeste da se vratite i čitate istoriju, odnosno period priprema za Drugi svetski rat i da čitate o strastima koje su se razvile iz takve vrste nacionalističkog zanosa", rekao je Keri. On je rekao da bi se trebalo podsetiti Čehoslovačke iz 1968. godine kada je navodno opravdanje za ulazak u tu zemlju bio da se zaštite ljudi koji tamo žive. "Možete da upitate Poljake kako su se osećali što su bili "zaštićeni" svih tih godina", dodao je Keri, a preneo AFP.

Ilustracija (Foto: AP)

08.54 - Oko 200 proruskih aktivista, pripadnika krimskih jedinica za samoodbranu, zauzeli su danas bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju, izvestile su agencije, dodajući da u akciji nije ispaljen nijedan metak. "Bilo ih je oko 200. Neki od njih su nosili maske na licu. Nenaoružani su i s naše (ukrajinske) strane nije ispaljen nijedan metak", izjavio je Agenciji Frans pres portparol ukrajinske mornarice Sergij Bogdanov.Oficiri u bazi su se, prema njegovim rečima, zabarikadirali u zgradi.

Herman van Rompej (Foto: Reuters)
Herman van Rompej (Foto: Reuters)

08.53 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je danas kritikovalo odluku predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja da otkaže posetu Moskvi, nazvavši taj potez "odbijanjem da se čuje istina". Van Rompej je danas trebalo da se sastane sa ruskim zvaničnicima, među kojima je, prema nekim informacijama, trebalo da bude i ruski predsednik Vladimir Putin, ali je poseta otkazana, prenela je agencija AP. Rusko Ministarstvo je u saopštenju iznelo tvrdnju da van Rompeju "njegovi sopstveni ljudi nisu dopustili da dođe u Rusiju". Ministarstvo je navelo i da je zvanični Kremlj odmah odgovorio na Rompejev zahtev da poseti Moskvu, ali je ta poseta otkazana u poslednji čas jer Evropa "nije želela da čuje istinu". Razgovori je trebalo da budu održani uoči dvodnevnog samita lidera Evropske unije (EU) u Briselu u četvrtak i petak, kada će, kako se očekuje, oni ponoviti odbijanje EU da prizna rusku aneksiju Krima.

Nikolas Maduro (Foto: Reuters)
Nikolas Maduro (Foto: Reuters)

08.52 - Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je Zapad da vodi politiku dvostrukih aršina zato što je pre 10 godina podržao otcepljenje Kosova od Srbije, a sada ne priznaje referendum na Krimu na kome su birači glasali za otcepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji.

Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)

08.48 - Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od Ustavnog suda Rusije da verifikuje ustavnost sporazuma o pripajanju Republike Krim i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji, saopštile su ruske vlasti. Taj zahtev je predat juče, saopštila je danas pres služba Suda ruskoj agenciji Interfaks, dodajući da se taj slučaj neće razmatrati na javnim saslušanjima. Putin i krimski lideri potpisali su juče u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, primaju u sastav Ruske Federacije, a rok za okončanje prelaznog perioda njihove integracije je 1. januar 2015. godine. Taj sporazum će se privremeno primenjivati počev od datuma potpisivanja, a na snagu će zvanično stupiti kad bude ratifikovan u parlamentima Krima i Rusije, naveo je "Glas Rusije".

08.20 - Sa unipolarnim svetom je završeno, izjavio je Dmitrij Rogozin, zamenik premijera Rusije. "Rusija danas po prvi put kaže da je sa unipolarnim svetom gotovo, a kraj je označen procesom ujedinjenja Krima i Sevastopolja sa Rusijom", rekao je on, prenosi Kijev post.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

08.15 - Nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Barak Obama ocenili su, u telefonskom razgovoru, da je unilateralna deklaracija nezavisnosti na Krimu i njegovo pripajanje Rusiji, neprihvatljiv čin napada na teritorijalni integritet Ukrajine. Oni su izrazili želju za nastavkom rešavanjem situacije kroz politički dijalog, piše Unian.

08.10 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će održati osmu po redu sednicu o situaciji u Ukrajini. "SB će održati otvoreni sastanak sa početkom u 15 časova", naveli su Jan Eliason, zamenik glavnog sekretara UN i Ivan Simonović, pomoćnik sekretara za ljudska prava. "Plenarni sastanak glavnog saziva o situaciji u Ukrajini, trebalo je da bude održan u četvrtak, ali je otkazan na neodređeno vreme", dodao je Afaf Gongju, predstavnik predsedavajućeg skupštine UN.

Hilari Klinton (Foto: Reuters)
Hilari Klinton (Foto: Reuters)

08.09 - Zemlje koje graniče sa Rusijom bi takođe mogle da se suoče sa agresijom ukoliko predsedniku Vladimiru Putinu bude dozvoljeno da se nekažnjeno izvuče iz situacije oko Krima, izjavila je bivši američki državni sekretar Hilari Klinton. "Ne treba da zveckamo sabljama, to ničemu ne služi. Ali ljudi treba da se zaštite od mogućeg zastrašivanja u budućnosti. To bi moglo da traje godinu, dve, ali mora da bude sporo i stabilno. Onda će ljudi ponovo videti da imaju izbora", istakla je Klintonova.

Natalija Poklonskaja (Foto: Facebook)
Natalija Poklonskaja (Foto: Facebook)

07.58 - Krim je nekoliko dana pre referenduma, na kome su izglasali pripajanje Rusiji, dobio novu javnu tužiteljku, mladu Nataliju Poklonskaju (33). Ceo svet je zahvalan na ovoj kadrovskoj promeni, a posebno interenet, gde se već otvaraju stranice posvećene njenim obožavaocima. Nije trebalo dugo da se internetom proširi nekoliko fotografija na kojima zgodna Natalija pozira u izazovnim pozama, a na društvenim je mrežama već proglašena za najseksipilniju tužiteljku na svetu.

Džuli Bišop (Foto: AP)
Džuli Bišop (Foto: AP)

07.42 - Džuli Bišop, ministarka inostranih poslova Australije, izjavio je da je ova zemlja nametnula sankcije za 12 ruskih i ukrajinskih zvaničnika. "Ovo uvođenje targetovanih finansijskih sankcija i zabrana ulaska u zemlju za pojedince, potvrđuje našu jasnu i nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine", navela je ona.

07.22 - Ukrajinski inspekcijski tim došao je u Belgorod kako bi izvršio inspekciju oblasti u skladu sa Bečkim dokumentom iz 2011. godine, javlja Iter Tass, pozivajući se na Nacionalni centar za smanjenje nuklearnog rizika. Ove aktivnosti se sprovode kako bi se utvrdilo da nema većih vojnih operacija u određenim regionima države.

07.20 - Japanski premijer Šinzo Abe osudio je narušavanje jedinstva Ukrajine i najavio mogućnost uviđenja novih mera prema Rusiji. "Prisajedinjenje Krima Rusiji narušava jedinstvenost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i mi to najoštrije osuđujemo. Sada uzmimamo u obzir usvajanje novih mera protiv Rusije u dogovoru sa drugim državama", naveo je on.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

07.15 - Ruska Duma ove nedelje bi trebalo da održi dodatnu plenarnu sednicu kako bi ratifikovala pripajanje Krima Rusiji, rekao je Sergej Mironov, lider partije "Jedino Rusija".

07.10 - Konstantin Elisejev, predstavnik Ukrajine u EU, predviđa da će, do kraja godine, Ukrajina potpisati ekonomski sporazum sa Evropskom unijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track