(VIDEO) ZOVU JE NACIONALNA GARDA: Pogledajte obuku ukrajinskih odreda smrti!
Foto: Nemanja Pančić

OBUKA UBICA?

(VIDEO) ZOVU JE NACIONALNA GARDA: Pogledajte obuku ukrajinskih odreda smrti!

Planeta -
Većina regruta su pripadnici ultradesničarskih grupa takozvane "Samoodbrane Majdana"

Analitičari smatraju da Ukrajina pod plaštom Nacionalne garde zapravo stvara odrede smrti koji će gušiti pobune na jugu i istoku te krizom zahvaćene zemlje, a prvi borci su već prošli obuku, izveštava Itar-Tass.

Nova vlada u Kijevu nastavlja da stvara takozvanu Nacionalnu gardu i već je regrutovala više od 20.000 ljudi. U centru za vojnu obuku kraj Kijeva dobrovoljci su već prošli prvi dril.

http://www.youtube.com/watch?v=stvPKkdOvBs

Većina regruta su pripadnici ultradesničarskih grupa takozvane "Samoodbrane Majdana", dodaje Raša tudej.

Širom zemlje otvoreni su regrutni centri u koje mogu da se prijave muškarci i žene uzrasta od 18 do 50 godina, izveštava dalje Itar-Tass. Prednost imaju bivši vojnici. Oni dobijaju ugovore ili odlaze u vojnu rezerv. Kandidati ne smeju da imaju dosije u policiji i moraju da budu zdravi. Ako zadovoljavaju uslove, prolaze dvonedeljni trening.

Vlada Ukrajine želi da Nacionalna garda broji 60.000 ljudi, s tim što će se taj broj povećavati u slučaju potrebe. Proklamovani zadatak Nacionalne garde je odbrana državnih granica, borba protiv terorizma.

Međutim, stručnjaci strahuju da će ukrajinske vlasti pod maskom Nacionalne garde stvoriti "odrede smrti", čiji će osnovni cilj biti da guše proteste u južnim i istočnim delovima zemlje.

U tom smislu, poznato je da će finansijska pomoć koja se izdvaja za jug Ukrajine uglavnom biti namenjena formiranju te garde.Za Nacionalnu gardu idu i sredstva pokradena od ruskizh kompanija. Tako je u Vrhovnoj Radi saopšteno da će 50 ruskih "KAMAZA", koje su zaplenili ultradesničari u Černigovskom, najverovatnije ići u vozni park Nacionalne garde.

(Kurir/Itar-tass/Rasa tdej)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track