Proruske grupe zauzele dva ukrajinska vojna broda
Foto: Reuters

Napetost raste

Proruske grupe zauzele dva ukrajinska vojna broda

Planeta -
Prilikom zauzimanja korvete u Sevatstopolju došlo je do pucnjave, ali nije bilo žrtava

Proruske grupe zauzele su dva ukrajinska vojna broda, a Ukrajina je saopštila da njene trupe na ukrajinskom poluostrvu Krimu dobijaju pretnje otkako Evropska unija (EU) razmatra nove sankcije protiv Rusije zbog aneksije tog crnomorskog poluostrva.

Napetost u tom regionu i dalje je visoka, uprkos oslobađanju ukrajinskog mornaričkog komandanta kog su prethodno držale proruske snage, prenosi Asošiejted Pres (AP). Po rečima fotografa AP-a sa mesta događaja, prilikom zauzimanja korvete "Kmelnicki" u Sevatstopolju došlo je do pucnjave, ali nije bilo žrtava.

Pored toga, proruske snage takođe su zauzele brod "Luck", a ukrajinsko Ministarstvo odbrane još se nije oglasilo povodom tih događaja. Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Leonid Polijakov optužio je ruske trupe da konstantno prete da će napasti vojne baze u kojima su ukrajinske trupe, prenela je novinska agencija Interfaks.

Ukrajinski ambasador u Ujedinjenim nacijama (UN), Juri Klimenko, u Ženevi je upozorio na brzo pogoršanje odnosa između Ukrajine i Rusije, tvrdeći da izgleda da se Rusija priprema za vojnu "invaziju" u više oblasti u Ukrajini. Klimenko je rekao da postoje "indicije da je Rusija na putu da pokrene punu vojnu intervenciju na istoku i jugu Ukrajine" otkako je anektirala Krim. On je dodao da je njegova tvrdnja zasnovana na informacijama dobijenim od nevladinih organizacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track