(VIDEO) Vladimir Putin stavio potpis na zakon o Krimu!
Foto: Printscreen

I Putin potpisao

(VIDEO) Vladimir Putin stavio potpis na zakon o Krimu!

Planeta -
Krimljani su od danas Rusi - ovaj potpis predsednika Rusije znači da su Republika Krim i grad Sevastopolj postali novi subjekti Ruske Federacije; Simferopolj je administrativni centar

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin stavio je potpis na Sporazum o prijemu Krima i Sevastopolja u Rusku Federaciju, čime je taj sporazum postao zakon. Krim je sada Rusija.

http://www.youtube.com/watch?v=7zHdpr3gA1w

Na svečanosti u Kremlju, sa predsednicom gornjeg doma parlamenta Valentinom Matvijenko s desne i predsednikom donjeg doma parlamenta Sergejom Nariškinom s leve strane, predsednik Rusije je pred poslanicima oba doma parlamenta stavio na dokument istorijski potpis, posle kojeg su Krimljani i zvanično postali Rusi.

Vladimir Putin prvo se obratio prisutnima kratkim govorom, u kojem je pohvalio povratak Krima u teritorijalni sastav Rusije, ocenivši da je to izuzetan događaj, a zatim je potpisao zakon.

Putinov istorijski potpis                         Foto Printscreen
Putinov istorijski potpis Foto Printscreen

Rusija od danas nema više 83, nego 85 federalnih jedinica. Do 1. januara 2015. trajaće prelazni period, tokom kojeg će biti uređena praktična pitanja integracije Krima i Sevastopolja u ekonomski, finansijski i pravni sistem Ruske Federacije.

Ovim zakonom za državne jezike na Krimu proglašeni su ruski, ukrajinski i krimsko-tatarski. Administrativni centar je Simferopolj. Državne granice su one koje su de fakto zatečene u momentu potpisivanja. Granica Krima sa Ukrajinom sada je državna granica Ruske Federacije.

Krim je bio u sastavu Rusije od 18. veka do 1954. godine kada ga je tadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov poklonio Ukrajini.I Rusi i većina stanovnika Krima, uglavnom ruskog porekla, smatraju da je priključenje tog crnomorskog poluostrva ispravljanje istorijske greške.

Savet federacije: Jednoglasno "da"                    Foto Printscreen
Savet federacije: Jednoglasno "da" Foto Printscreen

Prethodno je Savet federacije, gornji dom parlamenta Rusije, usvojio jednoglasno Sporazum o prijemu Republike Krim i grada Sevastopolja u sastav Ruske Federacije.

O samom sporazumu, koracima koji su do njega doveli, o međunarodnim zakonima i legitimitetu referenduma na Krimu, a zatim i odluke predsednika Rusije da potpiše sporazum, poslanicima je govorio šef diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov: Sankcije Zapada su nepravedne i iracionalne        Foto Printscreen
Lavrov: Sankcije Zapada su nepravedne i iracionalne Foto Printscreen

Lavrov je zapadne sankcije protiv Rusije nazvao "nepravednim i iracionalnim" i dodao da će one stvoriti nepotrebne barijere. Ocenio je da Moskva otežano komunicira sa Zapadom, koji je odvojen od realnosti i još smatra da će Rusija odustati od Krima.

Takođe je najavio da će ruska vlada objaviti "Belu knjigu" o poslednjim događajima u Ukrajini. "Smatram da je to neophodno", rekao je on.

Valentina Matvijenko: Stavite nas sve pod sankcije        Foto Printscreen
Valentina Matvijenko: Stavite nas sve pod sankcije Foto Printscreen

Valentina Matvijenko, predsedavajuća gornjeg doma parlamenta Rusije, koja je na listi ruskih zvaničnika pod američkim sankcijama, predložila je Zapadu da sve članove Saveta federacije stave pod sanjkcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track