Vitalij: Uz ruski pasoš i plata će nam biti veća!
Foto: Nemanja Pančić

Pomama za dokumentima Rusije

Vitalij: Uz ruski pasoš i plata će nam biti veća!

Planeta -
Stanovnici Krima pohrlili juče da bi, kako kažu, ispunili veliku želju i odagnali osećaj da su stranci u svojoj domovini

SIMFEROPOLJ - Gužve zbog papira.Stanovnici Krima pohrlili su da predaju zahteve za dobijanje ruskih pasoša. Ispred jedine kancelarije u Simferopolju juče je celog dana bila velika gužva. Bile su tu bake koje su želele da ponovo dobiju dokumenta s pečatom Moskve, ali i mladi, kojima je lakše da putuju s novim ispravama.Bolji životVitalij kaže da je došao po ruski pasoš što je pre mogao.- Pasoš je simbol promene. Uz ruska dokumenta biće nam bolje. Plate će skočiti vrlo brzo, a porezi će biti manji. Konačno ćemo živeti bolje - priča on.Pored njega u redu je i Viktor.- Doneo sam sve potrebne papire da što pre uzmem novi pasoš. Radim u jednom gradu kraj Moskve, pa će mi sada biti lakše. Više neću biti stranac u Rusiji - kaže on.Da će otputovati što pre, nada se Jula.- Morala sam što pre da predam za pasoš. Planiram da se odselim u Rusiju s porodicom, a s pasošem će mi biti lakše da to uradim jer sam sad državljanka Rusije - priča on.SpokojnaIma i onih koji ne žele da putuju, ali žele da dobiju nova putna dokumenta.- Želim da budem spokojna, a to ću biti tek kad dobijem ruski pasoš - priča baka koja nije želela da se predstavi i dodaje:- Nema ovde vojnika, kao što pričaju. Niko nas ne tera da uzimamo nove pasoše, mi to želimo. Svim srcem želimo da budemo deo Rusije.

Dobili rokMOGU DA BIRAJU DRŽAVLJANSTVOSvi državljani Krima imaju pravo da u narednih mesec dana odluče da li će ostati državljani Ukrajine ili će automatski svi postati državljani Ruske Federacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track