BiH u neverici da ju je Ukrajina smestila u Hrvatsku!
Foto: Printscreen Yt

Demarš Kijevu

BiH u neverici da ju je Ukrajina smestila u Hrvatsku!

Planeta -
U promotivnom spotu vlade u Kijevu Hrvatskoj su "pripojene" i Srbija Bosna i Hercegovina

SARAJEVO - Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine najavilo je danas da će uputiti demarš Ukrajini povodom promotivnog spota u kojem se sadašnji premijer Ukrajine zalaže za približavanje svoje zemlje EU.

http://www.youtube.com/watch?v=pBLnre_xAOY

Demarš će biti upućen "u vezi sa promotivnim spotom ukrajinske Vlade u kojem su na karti Evrope, Bosna i Hercegovina i druge zemlje bivše Jugoslavije označene kao Hrvatska", piše u saopštenju Ministarstva BIH. "Ne želimo verovati da se radi o namernom previdu autora i naručilaca promotivnog spota. Ministarstvo spoljnih poslova će insistirati na ispravci greške, i javnom objašnjenju ukrajinske strane u vezi sa greškom napravljenom u promotivnom spotu", navodi se u saopštenju Ministarstva BiH.

U sličnom saopštenju ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić najavio je u subotu da će pozvati otpravnika poslova Ambasade Ukrajine u Beogradu na razgovor da bi mu preneo stav da je Kijev u promotivnom spotu o Ukrajini i EU uvredio Srbiju. Međutim, beogradski mediji su objavili da je to spot od pre više od pola godine, u vreme kada je sadašnji vršilac dužnosti premijera Ukrajine, Arsenij Jacenjuk koji se pojavljuje u spotu, još bio samo opozicionar, predsednik opozicione Sveukrajinske unije "Otadžbina".

Spot je objavio i hrvatski portal www.index.hr/, dan ranije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track