GRADONAČELNIK JAKUTSKA: Ruskoj crkvi vratiti ostrvo na Aljasci!
Foto: Wikipedia Printscreen

Setili se

GRADONAČELNIK JAKUTSKA: Ruskoj crkvi vratiti ostrvo na Aljasci!

Planeta -
Prema Ugovoru o prodaji Aljaske Americi, Ruska pravoslavna crkva ima neotuđivo pravo na Jelovo ostrvo, tvrdi Ajsen Nikolajev

MOSKVA - Gradonačelnik Jakutska Ajsen Nikolajev obratio se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, šefovima oba doma parlamenta i šefu diplomatije sa zahtevom da se Ruskoj pravoslavnoj crkvi vrati Jelovo ostrvo, koje se nalazi kraj obala Aljaske, piše Izvestija.

Prema Ugovoru o prodaju Aljaske Americi, RPC ima neotuđivo pravo na Jelovo ostrvo, tvrdi Nikolajev.

Dokumenta koja to dokazuju bila su u posedu bibliografa Mihaila Vonokurova, člana naučne ekspedicije koji je emigrirao iz Rusije posle revolucije 1917. i naselio se u mestu Džuno u SAD. U tom ugovoru od 1868, koji je deo ugovora o prodaji Aljaske SAD, stoji da se Jelovo ostrvo, na kojem je propovedao i upokojio se Sveti German Aljaski, predaje na večnu upotrebu Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Inače, Ugovor o predaji Aljaske i Aleutskih ostrva Sjedinjenim Državama potisao je komesar ruske vlade Aleksej Peščurov u oktobru 1867.

Ilustracija: Aljaska                                  Foto AP
Ilustracija: Aljaska Foto AP

"Jelovo ostrvo ne daje se u zakup, nego pripada Ruskoj pravoslavnoj crkvi", piše u dokumentu.

Dokaz je pronađen još 2008, ali je vlastima Republike Jakutije, ruske federalne jedinice, postao zanimljiv baš sada, navodi Izvestija.

"Podržavam ostvarivanje istorijske pravde - povratak Jelovog ostrva njegovim zakonskim vlasnicima, to jest Ruskoj pravoslavnoj crkvi", izjavi je gradonačelnik Nikolajev.

Međutim, prva zamenica predsednika Komiteta za međunarodne poslove Državne Dume Svetlana Žurva kaže da treba biti oprezan kad je reč o takvim inicijativama.

"Nisam videla dokument, pa mi je teško da ocenim da li se o njemu može diskutovati ili ne. Time će morati da se bavi ministarstvo spoljnih poslova. Ali najvažnije je da ne treba otvarati Pandorinu kutiju. Jer ako sad počnemo da delimo svako sporno ostrvce,m svet će utonuti u haos", kaže ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja