Prelazi 200 milijardi evra: Godišnji budžet italijanske mafije veći od budžeta EU

Direktor odeljenja sigurnosti u ministarstvu spoljnih poslova saopštio

Prelazi 200 milijardi evra: Godišnji budžet italijanske mafije veći od budžeta EU

Planeta -
Od tog novca tek 10 odsto investira u Italiji, a ostatak u zemljama Evrope i po svetu, kaže Đovani Brauci

RIM - Godišnji budžet organizovanog kriminala u Italiji je veći od budžeta EU, objavilo je italijansko ministarstvo spoljnih poslova.

"Godišnji budžet organizovanog kriminala prelazi 200 milijardi evra", kazao je Đovani Brauci, direktor odeljenja sigurnosti u ministarstvu, dodavši da se od tog novca tek 10 odsto investira u Italiji, a ostatak u zemljama Evrope i po svetu.

"Svuda imaju dobre prijatelje", kazao je Brauci. Poređenja radi, budžet EU-a za 2014. iznosi 140 milijardi evra. Brauci je takođe kazao da mafija, kada su u pitanju manje kumpjuterske pretnje na internetu, sarađuje s italijanskim pravosuđem u "obostrano korisnom odnosu". Prema njegovim rečima, mafija ustupa dokaze pravosudnim telima kako bi se pronašle te grupe i zaustavile pretnje i na taj način zaštitile njihove vlastite aktivnosti i nastavio 'business as usual". Na platnoj listi mafije su vrhunski odvetnici i menadžeri. Brauci tvrdi da je italijanski organizovani kriminal duboko usađen u "najvažnije kompanije u finansijskom sektoru".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track