GRADE NEBODER OD 1.000 METARA: Kako li će funkcionisati liftovi?
Foto: Youtube

Novi građevinski poduhvat

GRADE NEBODER OD 1.000 METARA: Kako li će funkcionisati liftovi?

Planeta -
Građevina će biti visoka jedan kilometar, ali još uvek niko ne zna odgovor na pitanje kako će život na tim visinama utiicati na ljude ili kako će funkcionisati liftovi u tornju

Izgradnja najviše građevine na planeti – Burdž al Mamlakah počeće krajem aprila i nadmašiće dosadašnjeg rekordera po visini – Burdž Kalifa.

Sudbina Kingdom Tauera (Burj al Mamlakah) bila je neizvesna poslednje tri godine. Projekat gradnje novog najvišeg tornja na svetu nekoliko puta je naišao na probleme. Investitori su odredili da datum početka izgradnje bude 27. april i napokon odabrali građevinske kompanije koja će voditi ovaj projekt. "EC Harris i Mace" zaduženi su za ovaj megalomanski poduhvat u Saudijskoj Arabiji vredan više od milijarde dolara. Građevina će biti visoka jedan kilometar, ali još uvek niko ne zna odgovor na pitanje kako će život na tim visinama utiicati na ljude ili kako će funkcionisati liftovi u tornju. Arhitekta Adrian Gill koji ga je dizajnirao kaže kako će se u hodu raditi neke modifikacije.

"Na ekstremnim visinama liftovi će se dizajnirani tako da se kreću sporije ili `odmaraju` na sredini", rekao je Gill.

(B92)

http://www.youtube.com/watch?v=t90zu387Rzs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track