UŽIVO DAN 40 IZNENADNA PROMENA PLANA: Keri se vratio sa pola puta da se nađe sa Lavrovim!
Foto: Fonet/AP

Posle razgovora Putina i Obame

UŽIVO DAN 40 IZNENADNA PROMENA PLANA: Keri se vratio sa pola puta da se nađe sa Lavrovim!

Planeta -
Sleteo u Irskoj da njegov avion natoči gorivo, američki državnik odjednom naredio da promene rutu i odu na sastanak u Pariz sa ruskim ministrom spoljnih poslova
1 / 3 Foto: AP

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Džon Keri je na pola puta na povratku iz Saudijske Arabije u SAD naglo promenio kurs da bi ostao u Evropi radi razgovora o ukrajinskoj krizi.

Na letu iz Rijada za Šanon u Irskoj, gde je njegov avion sleteo radi uzimanja goriva, Keri je odlučio da okrene avion i krenuo ka Parizu gde će se u nedelju sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, verovatno već sutra ili u ponedeljak.

Keri je tokom leta razgovarao sa Lavrovim pošto su se predsednici njihove dve zemlje Barak Obama i Vladimir Putin juče dogovorili u telefonskom razgovoru da se njihovi ministri spoljnih poslova sastanu i razmotre moguće diplomatsko rešenje ukrajinske situacije.

Lider stranke UDAR, jedan od vođa ukrajinske opozicije i nekadašnji bokserski šampion Vitalij Kličko, danas je objavio da se povlači iz izborne trke za predsednika države, podržavajući kandidaturu biznismena Pjotra Porošenka, a svoju kandidaturu je predala Julija Timošenko.

23.30 - Lavrov: Zapad ucenio 50 zemalja za podršku rezoluciji UNZapadne sile izvršile su pritisak na oko 50 zemalja da bi dobile njihovu podršku za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Ukrajini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Lavrov je rekao da su pritisci vršeni na različite načine i da je, na početku, Ukrajini savetovano da uradi izbalansiran i nekonfrontirajući tekst u kojem će biti navedeno da teritorijalni integritet Ukrajine treba da se poštuje, preneo je radio Glas Rusije. "Ko bi uložio prigovor? Ali to nije ni pola istine, to je samo mali deo toga...posle čega, računajući na nečiju naivnost, oni kažu:" Baš je dobra rezolucija! Samo potpišite i postanice njen koautor", rekao je Lavrov.

19.54 - Rusija i Sjedinjene Američke Države nemaju jedinstven plan za rešenje ukrajinske krize, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, rekao je da između Moskve i Vašingtona još ima velikih razlika u stavovima na koji način treba rešavati situaciju u Ukrajini, uprkos tekućim konsultacijama o najvećem sporu između Istoka i Zapada od vremena hladnog rata.

19.30 - Kandidaturu za ukrajinskog predsednika je predao i Dart Vejder, koji je tom prilikom rekao da je spreman da od republike pravi imperiju. "Spreman sam da preuzmem odgovornost za budućnost ove zemlje, ukoliko mi sugrađani ukažu tu čast. Mogu da napravim imperiju od republike, da povratim staru slavu, izgubljene teritorije i ponos za ovu državu", naveo je ovaj neobični kandidat.

18.48 - Odlukom ukrajinske vlade da prekine industrijsku saradnju sa Rusijom je stavljen potpis na propast ukrajinske privrede, smatra Dmitrij Rogozin, zamenik premijera Rusije. "Pre svega oni će time biti osuđeni na propast, a za nas su u pitanju manji problemi jer ćemo naći partnera u nekoj drugoj državi, koja će nas sadbevati isto, ili čak i bolje", izjavio je Rogozin, a prenosi Itar Tas.

18.15 - Lider Desnog centra Dmitro Jaroš podneo je danas dokumentaciju Centralnoj izbornoj komisiji za učešće na predsedničkim izborima, zakazanim za 25. maj, javila je agencija UNIAN. Jaroš je dokumenta preneo kao samostalni kandidat.

17.33 - Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas kako je postignuto razumevanje po svim pitanjima o kojima je razgovarao sa vršiocem dužnosti predsednika Ukrajine i predsednikom ukrajinskog parlamenta Aleksandrom Turčinovom. Lukašenko ističe da je veoma zadovoljan rezultatima gotovo trosatnog razgovora o odnosima dve zemlje i da, ako je i bilo nesporazuma između njih, oni su bili samo posledica "nekompletnih informacija o nekim problemima", prenosi beloruska agencija Belta.

17.13 - Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je već 25 odsto ljudi spremno da glasa za Pjotra Porošenka, ukrajinskog "kralja čokolade" i milijardera, na predsedničkim izborima zakazanim za 25. maj. S vremena na vreme državni zvaničnik, pa revolucionar, a mnogi Ukrajinci veruju da je baš on "rođen" za novog šefa države.

16.47 - Krim, koji je pripojen Rusiji posle referenduma o otcepljenju od Ukrajine, večeras će u 22 časa po lokalnom vremenu, preći na moskovsko vreme, po kojem će u tom trenutku biti ponoć, saopštila je služba za štampu krimske vlade, a prenosi Itar-Tas.

16.12 - Nacionalistička partija Sloboda istakla je danas na kongresu kandidaturu svog lidera Olega Tjagniboka na predsedničkim izborima, zakazanim za 25. maj, javile su novinske agencije. Ukrajinska agencija UNN navodi da Tjagnibok nije isključio dogovore o učešću na predsedničkim izborima sa Desnim sektorom Dmitrija Jaroša.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

15.50 - Američki državni sekretar Džon Keri, vraćajući se danas iz Saudijske Arabije u SAD, iznenada je, na pola puta, promenio plan i zaustavio se u Evropi, da bi razgovarao o ukrajinskoj krizi. Tokom leta iz Rijada do Šenona u Irskoj, gde je trebalo da dopuni zalihe goriva, Keri je odlučio da promeni kurs i otputuje u Pariz, na sastanak s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koji bi trebalo da bude održan najranije u nedelju ili ponedeljak.

15.10 - Ministar inostranih poslova Ukrajine Andrej Dešicija izjavio je da vlada nema nameru da se priključi NATO, prenosi Kijev Post.

Viktor Janukovič (Foto: Fonet)

13.53 - Ukrajinska partija Otadžbina (Batkivščina) istakla je danas kandidaturu svog lidera i bivše premijerke Julije Timošenko na izborima za predsednika države, zakazanim za 25. maj, javile su ukrajinske novinske agencije.

12.58 - Viktor Janukovič, Mikola Azarov, Aleksandar Klimenko,Sergej Abuzov, Valeri Konovaluk i Andrej Šišatskij isključeni su iz Partije regiona, javlja unian.

Foto: AP

12.39 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko primio je danas privremenog predsednika Ukrajine Oleksandra Turčinova, nakon što je njegova zemlja u Generalnoj skupštini UN glasala protiv rezolucije kojom se osuđuje ruska aneksija ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krima. Kancelarija beloruskog predsednika je saopštila da je susret Turčinova i Lukašenka upriličen u Lukašenkovoj rezidenciji u selu Ljaskoviči blizu granice sa Ukrajinom. Lukašenko je, kako prenosi Unian, prethodo izjavio je da sebe ne smatra "poslednjim diktatorom u Evropi", kako su ga mediji prozvali, navodeći da ga je Vladimir Putin "pretekao" po tom pitanju.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

11.15 - Lider stranke UDAR, jedan od vođa ukrajinske opozicije i nekadašnji bokserski šampion Vitalij Kličko, danas je objavio da se povlači iz izborne trke za predsednika države, podržavajući kandidaturu biznismena Pjotra Porošenka iz stranke Otadžbina. Kličko je izjavio da je jedina šansa da demokratske snage odnesu pobedu na predsedničkim izborima ta da nominuju samo jednog kandidata. Kličko je najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika Kijeva nazivajući to "uravnoteženim rešenjem". "Sve promene u državi kreću od glavnog grada", kazao je on.

10.32 - Ukrajinski konzorcijum Ukorboronprom prekinuo je isporučivanje oružja i vojne opreme Ruskoj Federaciji sve dok ne bude došlo do deeskalacije konflikta Ukrajine i Rusije, saopštio je Jurij Tereščenko, direktor koncerna.

Foto: AP
Foto: AP

09.26 - Rusija apsolutno nema nameru da izda nalog svojim vojnim snagama da pređu granicu sa Ukrajinom, a razlike između Zapada i Rusije sve su manje, izjavio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. "Mi apsolutno nemamo nameru niti interes da pređemo ukrajinsku granicu", izjavio je Lavrov u intervjuu državnoj televiziji želeći da snažno isključi mogućnost invazije na Ukrajinu nakon priključenja Krima Rusiji, preneo je AFP."Mi (Rusija i Zapad) se približavamo u našim pozicijama", rekao je Lavrov i istakao da su nedavni kontakti pokazali da bi uskoro mogla da usledi "moguća zajednička inicijativa koja bi mogla da bude predstavljena ukrajinskim kolegama". On je dodao da Evropska unija planira da ubrzano potpiše sporazum o pridruživanju sa Moldavijom u kom se postojanje Pridnjestrovlja ne pominje, izjavio je Lavrov, izražavajući revolt zbog "provokativne retorike" Zapada oko Pridnjestrovlja, preneli su ruski mediji. Prema njegovim rečima, potpisivanje sporazuma sa Moldavijom, slično planiranom potpisivanju sporazuma sa Ukrajinom, pokušaće se "ubrzano na leto, dok se tamo još ne održe redovni izbori".

09.04 - Predsednik Rusije Vladimir Putin je, u privatnom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom izjavio da nema nameru da nastavi vojnu intervenciju na teritoriji Ukrajine, javlja Unian.

08.40 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun rekao je da mu je ruski predsednik Vladimir Putin pružio uveravanja da nema nameru da organizuje dalje upade na ukrajinsku teritoriju, preneo je AFP.

08.25 - Estonija je apelovala na NATO da "silom, jasnošću i brzinom" reaguje na agresiju predsenika Rusije Vladimira Putina na Ukrajinu. "Agresija na Ukrajinu i ilegalno otcepljenje Krima ne bi trebalo da postanu uspeh bez posledica. Ukrajini je potrebna naša pomoć i mi smo spremni da im tu pomoć pružimo", naveo je predsednik Estonije Tomas Hendrik.

Foto: AP
Foto: AP

08.15 - Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton osudila je organizaciju Desni sektor zbog političkih pritisaka i kršenja principa demokratije, javlja Unian. "Najstrože osuđujem aktiviste ove organizacije zbog opkoljavanja Vrhovne Rade. Takvo zastrašivanje parlamenta je u suprotnostima sa principima demokratije i vladavinom zakona", navela je ona.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

08.10 - Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk izjavio je da ne namerava da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima. "Moj glavni zadatak je da zemlju izvučem iz ekonomske krize, a za to je potreno povući nepopularne poteze", kazao je on. Jacenjuk je izjavio da je Kijev spreman na otvorene razgovore sa Rusijom, javila je ruska novinska agencija Itar - tas s. "Spremni smo za otvorene pregovore i spremni smo da se održe ekonomski odnosi između naših zemalja na ravnopravnoj osnovi", rekao je Jacenjuk u tolk-šou emisiji "Šuster lajf". Ukrajinski premijer je podsetio da je Kijev odlučio da je protiv uvođenja viznog režima u odnose sa Rusijom. "Nismo prekinuli nijedan bilateralni sporazum sa Rusijom. Naši ljudi imaju veoma dobre odnose sa ljudima iz Rusije", rekao je Jacenjuk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track