Lavrov: Zapad ucenio 50 zemalja za podršku rezoluciji UN
Foto: Nemanja Pančić

Pritisci

Lavrov: Zapad ucenio 50 zemalja za podršku rezoluciji UN

Planeta -
Ruski šef diplomatije rekao da su pritisci vršeni na različite načine i da je, na početku, Ukrajini savetovano da uradi izbalansiran i nekonfrontirajući tekst

MOSKVA - Zapadne sile izvršile su pritisak na oko 50 zemalja da bi dobile njihovu podršku za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Ukrajini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Lavrov je rekao da su pritisci vršeni na različite načine i da je, na početku, Ukrajini savetovano da uradi izbalansiran i nekonfrontirajući tekst u kojem će biti navedeno da teritorijalni integritet Ukrajine treba da se poštuje, preneo je radio Glas Rusije.

"Ko bi uložio prigovor? Ali to nije ni pola istine, to je samo mali deo toga...posle čega, računajući na nečiju naivnost, oni kažu:" Baš je dobra rezolucija! Samo potpišite i postanice njen koautor", rekao je Lavrov. "Drugima, sa više iskustva i razumevanja šta to znači, oni su rekli: "Ako ne podržite ovu rezoluciju, snosićete posledice. I preciziraju kakve će one biti. Mi znamo to. Kolege su došle i rekle nam privatno šta male zemlje moraju da daju. Na primer, određeni sporazumi neće biti potpisani ili političke dividende će biti opozvane", rekao je šef ruske diplomatije.

Pošto se zapadna grupa, u svom najširem značenju, uključujući Australiju, Novi Zeland, Japan i druge zemlje, sastoji od nekih 40 zemalja, oni su "zavrnuli ruke" oko 50 zemalja ili ih ubedili na druge načine, naglasio je Lavrov. Lavrov je naglasio da Rusija "nema negativna osećanja prema tim delegacijama" i da to neće uticati na bilateralne odnose sa njima.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je pre tri dana neobavezujuću rezoluciju kojom se proglašava nevažećim referendum o otcepljenju Krima od Ukrajine i njegovog pripajanja Rusiji. Rezolucija je usvojena sa 100 glasova za, 11 protiv i 58 uzdržanih, a jedan broj država, uključujući Srbiju i BiH, nisu glasale u Generalnoj skupštini koja broji ukupno 193 članice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja