DA LI SMO SAMI KRIVI? Ono što je izazvalo pomor na Zemlji pre 250 miliona godina preti nam i danas!

Nova naučna studija

DA LI SMO SAMI KRIVI? Ono što je izazvalo pomor na Zemlji pre 250 miliona godina preti nam i danas!

Planeta -
U prošlosti su asteroidi, vulkani i požari velikih naslaga ugljenika okrivljeni za masovna izumiranja, ali je prst krivice sad uperen na nekog drugog

Najgore masovno izumiranje u Zemljinoj istoriji, davno pre nego što su dinosaurusi vladali planetom, uzrokovali su mikrobi, tvrde autori nove studije.

Naime, kako su otkrili američki naučnici sa čuvenog MIT, mikroorganizmi su odjednom pre 250 miliona godina počeli da proizvodei metan koji uzrokuje stvaranje efekta staklene bašte, a koji je oko 20 puta otrovniji do ugljen-dioksida.

Para iz okeana uništila je gotovo 90 odsto vrsta na Zemlji, od puževa i malenih rakova, pa sve do praistorijskih oblika guštera i vodozemaca.U prošlosti su asteroidi, vulkani i požari velikih naslaga ugljenika okrivljeni za masovna izumiranja, ali je prst krivice sad uperen na mikrobe pod imenom Methanosarcina.

Oni su u atmosferu izbacivali velike količine metana koji su drastično promenili klimu i samu hemijsku ravnotežu okeana. Pošto nisu mogle da se prilagode na vreme, brojne vrste nestale su sa lica planeta Zemlje.

Analiza geoloških naslaga ugljenika otkriva značajan rast metana, u vreme masovnog izumiranja.

"Vulkanske erupcije nikada ne bi mogle da proizvedu tolike količine ugljenika sadržanog u kamenim sedimentima iz tog doba", zaključuje doktor Gregori Fournier sa MIT.

Ali ono što je zaista alarmantno jeste činjenica da se isto događa i danas kao rezultat globalnog zagrevanja uzrokovanog emisijom gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track