FOTOGRAFIJA O KOJOJ PRIČA CEO SVET: Da li je snimljen supersonični špijunski avion?
Foto: Youtube

Procenite sami

FOTOGRAFIJA O KOJOJ PRIČA CEO SVET: Da li je snimljen supersonični špijunski avion?

Planeta -
Dva fotografa su snimili nepoznatu letelicu iznad grada Amarila a fotografije su objavili na Internetu u nadi da će neko uspeti da odgonetne o čemu se radi

Penzionisani marinac sa gotovo dve decenije iskustva u avijaciji izneo je teoriju o misterioznom letećem objektu koji je prošlog meseca viđen na nebu iznad Teksasa.

Dva fotografa su snimili nepoznatu letelicu iznad grada Amarila a fotografije su objavili na Internetu u nadi da će neko uspeti da odgonetne o čemu se radi.

Veteran Džejms Vinjard izneo je jedno od zanimljivijih objašnjenja. On je rekao da veruje da je snimljeni objekat zapravo SR-72 Blekbrd, špijunski avion sposoban da preleti ceo američki kontinent za manje od jednog sata i to bez pilota.

Vinjard je proveo 17 godina u marincima, a ujedno je radio i sa lovačkom eksadrilom u Arizoni.

On ističe da je možda Pentagon poslao SR-72 ka Indijskom okeanu kako bi pomogao u potrazi za nestalim boingom 777 Malezija Erlajnza.

Ali jedan od fotografa koji je video letelicu i snimio je, ne slaže se sa tom teorijom. Kaže da je SR-72 još u razvoju, i da se radi o avionima koji lete brzinama od nekoliko maha, dok je snimljeni leteo brzinom sličnom putničkim avionima.

SR-72 razvija firma Lokid Martin u Kaliforniji, a sudeći prema njihovoj internet stranici, avion bi mogao da bude u funkciji do 2030. godine.

SR-72 je naslednik legendarnog modela SR-71 Blekbrd predstavljenog 1966. godine - aviona koji je srušio brzinski rekord kad je 1976. leteo od Njujorka do Londona za dva sata.

Menadžer Lokid Martinovog Hipersoničnog programa, Bred Leland, tvrdi da je avion dizajniran da deluje na bilo kom delu kontinenta za samo jedan sat.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track