ORUŽANA POBUNA U ITALIJI: U Veneciji napravili tenk, Šiptari ih naoružavali!

Žele državu Veneto

ORUŽANA POBUNA U ITALIJI: U Veneciji napravili tenk, Šiptari ih naoružavali!

Planeta -
Policija je navela da je ta grupa izgradila i oklopno vozilo tezine 40 tona kojim je nameravala da izvede napad na trgu Svetog Marka u Veneciji, verovatno u maju, tokom izbora za evropski parlament

MILANO - Specijalne snage italijanske policije uhapsile su danas u provinciji Veneto 24 osobe osumnjičene za "terorizam i podrivanje demokratskog sistema", kao i za proizvodnju oružja, preneli su italijanski mediji.

Kako se navodi u istrazi, tužilaštvo iz Breše navelo je da su uhapšeni deo "grupe, koja se vodila različitim secesionističkim ideologijama, i koja je planirala nasilne akcije u cilju podsticanja nezavisnosti Veneta" i drugih delova Italije.

Policija je navela da je ta grupa izgradila oklopno vozilo tezine 40 tona kojim je nameravala da izvede napad na trgu Svetog Marka u Veneciji, verovatno u maju, tokom izbora za evropski parlament. To vozilo je zaplenjeno, dodaje se. Mrežu pod nazivom "Alijansa" koju je danas policija rasturila, formiralo je "nekoliko secesionističkih organizacija sa zajedničkim projektom nezavisnosti od italijanske države", prenose mediji.

Kako je navela policija, među njima su otadžbina Breša, Država Veneto, separatistički pokret Sardinije Neposlušnost i grupa Serenisimi. Predstavnici tih grupa sastali su se 26. maja 2012. na skupu, za koji se u istrazi navodi da je bio konstitutivni sastanak pokreta "Alijansa".

"Bilo je svih uslova za nasilne oružane akcije, planirane do detalja, veoma opasne za javnu bezbednsot", naveli su istražitelji. Kako se dodaje, pripadnici tih organizacija nabavljali su oružje preko organizovanih albanskih kriminalnih grupa.

Policija je sprovela akcije hapšenja i zaplene oružja u oblastima Padove, Treviza, Roviga, Vičence i Verone, precizirano je.

Italijanska Liga za sever najavila je za nedelju 6. april skup u Veroni u znak protesta protiv tih hapšenja i "politički motivisane" istrage.

Italijanski premijer Mateo Renci rekao je da ima "ogromno poverenje u tužilaštvo". "Vlada nikada ne komentariše nikakve istrage, verujem u ispravnost poteza svih demokratskih institucija. Izvršna vlast ne komentariše ono što radi tužilaštvo, imamo veliko poverenje u sva tužilaštva", kazao je Renci.

http://www.youtube.com/watch?v=IqaaJ-k5B5Q

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track