CRNI IZBORI U AVGANISTANU: Poginuo u eksploziji na biralištu
Foto: Reuters

Redovi za glasanje

CRNI IZBORI U AVGANISTANU: Poginuo u eksploziji na biralištu

Planeta -
Islamisti su rekli da su izbori strana zavera i apelovali su na svoje borce da napadaju birališta, birače i snage bezbednosti koje obezbeđuju biračka mesta

LOGAR - Jedna osoba je poginula, a dve su povređene u eksploziji koja se dogodila na jednom biralištu u provinciji Logar, u jugoistočnom Avganistanu, samo nekoliko sati posle početka predsedničkih izbora.

Islamisti su rekli da su izbori strana zavera i apelovali su na svoje borce da napadaju birališta, birače i snage bezbednosti koje obezbeđuju biračka mesta. Iz staha od nasilja 211 biračkih mesta od 6.423 je ostalo zatvoreno, preneo je AFP.

Avganistanci su se ipak u velikom broju pojavili na biralištima, pa su se na nekim biračkim mestima pojavili i redovi.Šef Nezavisne izborne komisije Ahmad Jusuf Nuristani izjavio je AFP da je odziv birača bolji nego što se očekivalo, ne nevodeći precizne podatke.

U Avganistanu su jutros počeli treći predsednički izbori od svrgavanja talibanske vlasti 2001, na kojima će biti izabran naslednik Hamida Karzaija.Dvanaest miliona glasača će na oko 6.000 glasačkih mesta birati lidera između 11 kandidata. Birališta su otvorena u sedam sati po lokalnom vremenu, a još od sinoć vlasti su blokirale slanje poruka sa mobilnih telefona iz bezbednosnih razloga da bi sprečili ekstremiste da koriste SMS u organizovanju napada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja