(VIDEO) BIVŠI BRITANSKI OBAVEŠTAJAC: Zapad koristi Krim i Ukrajinu da opravda vojne rashode
Foto: Printscreen

Propaganda

(VIDEO) BIVŠI BRITANSKI OBAVEŠTAJAC: Zapad koristi Krim i Ukrajinu da opravda vojne rashode

Planeta -
SAD i evropski saveznici žele da Rusiju i Kinu predstave kao neprijatelje i tako opravda odražavanje preskupe glomazne mašinerije NATO, teške više od trilion američkih dolara, kaže Čarls Šubridž

Zapadne zemlje pokušavaju da stvore nekog imaginarnog neprijatelja da bi opravdale sve veće troškove za vojsku i obaveštajce, izjavio je bivši britanski obaveštajac Čarls Šubridž za Raša tudej.

U prilogu TV Raša tudej navodi se da kritičari smatraju da je ta NATO zastareo; stvoren kako bi se suprotstavio Sovjetskom Savezu, sada je postao preskup za održavanje. NATO godišnje troši više od polovine ukupnog svetskog izdvajanja za odbranu - više od trilion američkih dolara, što je mnogo više od budžeta Rusije i Kine, koje NATO smatra potencijalnim opasnostima.

http://www.youtube.com/watch?v=O568mo5EPNk#t=29

Međutim, Vašington smatra da taj novac nije dovoljan i poziva evropske saveznike da izdvajaju više za odbranu, kaže Šuberd. Zato NATO traži pretnju kojom bi opravdao tolike troškove.

"Kad se u raznim državama povede reč o vojno-industrijskom kompleksu, uvek se traže izgovori da se opravda njegovo postojanje i neophodnost proširenja", kaže Čarls Šubridž.

"U poslednjih nekoliko nedelja Zapad, uključujući i Veliku Britaniju, koristi situaciju na Krimu i u Ukrajini da oprada vojne rashode i izdatke održavanja. Dakle, mnoge vlade pokušavaju da naprave rezove u budžetu za odbranu, kako su najavljivale. Korisno je uvek imati pri sebi dobrog bauka - da li terorizam, komunizam, rusku ekspanziju ili već negu drugu pogodnu pretnju", izjavio je bivši britanski obaveštajac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track