ŠVEĐANI TVRDE: Rusi se pripremaju za rat!
Foto: Reuters

Zabrinuti u Skandinaviji

ŠVEĐANI TVRDE: Rusi se pripremaju za rat!

Planeta -
Šveđani potkrepljuju ovu tvrdnju proslogodišinjom simulacijom napada ruske avijacije na regiju oko Stokholma u noći između 28. i 29. marta

Švedske službe bezbednosti izrazile su zabranutost zbog špijunaže Skandinavije od strane Rusije, i dalje tvrde da se Rusi "pripremaju za rat", pišu lokalni mediji.Šef bezbednosne agencije Vilhem Unge rekao je da kriza u istočnoj Evropi predstavlja najveću bezbedonosnu pretnju po svet i da je pojačana komunikacija u ruskoj obaveštajnoj službi, koji pokušavaju da regrutuju špijune.Šveđani potkrepljuju ovu tvrdnju proslogodišinjom simulacijom napada ruske avijacije na regiju oko Stokholma u noći između 28. i 29. marta.

"Vi ne sprovodite ovakve pripreme, osim ako zaista ne planirate da krenete u napad u budućnosti", rekao je Vilhelm.On je ruske "ratne pripreme" opisao kao zabrinjavajuće za Švedsku. Podsetimo, o simulaciji napada prošle godine progovorio je švedski general Andres Silver, koji je potvrdio da je ruska avijacija izvela vojnu vežbu na samo 30-40 kilometara od teritorijalnih voda Švedske. Okosnicu formacije činili su dva teška bombardera Tu-23M3, koje NATO popularno zove "Bekfajer".

"Mogu da potvrdim da su to bila dva bombardera Tu-22 u pratnji četiri lovca Su-27. Avioni su ostali u internacionalnim vodama u oblasti Gotska sandon (nenaseljeno švedsko ostrvo u Baltičkom moru), gde su izveli vojnu vežbu. Posle toga su se vratili tamo odakle su došli", rekao je general Andres Silver.

(Kurir/independent.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track