NEIZVESNO U AUSTRIJI: Favoriti izbora biće FPÖ, SPÖ i ÖVP!
Foto: Rojter

Još se ne znaju svi kandidati za EU parlament

NEIZVESNO U AUSTRIJI: Favoriti izbora biće FPÖ, SPÖ i ÖVP!

Planeta -
Ankete pokazuju da će slobodarci, socijaldemokrate i narodnjaci voditi glavnu bitku za mesta u Evropskom parlamentu

BEČ - Mnogo turbulencija.Nepunih mesec i po dana pre izbora za parlament EU, u Austriji sve je više nedoumica oko pitanja ko će uopšte da se kandiduje i od političara i od partija. Tim Štronah (Team Stronach) uopšte neće izaći na izbore 25. maja. Partija koja je na izborima za austrijski savezni parlament krajem prošlog septembra postala peta najveća od ukupno šest austrijskih parlamentarnih partija i zauzela 11 od 183 mesta u Nacionalnom veću ove godine je u fazi „konsolidacije“. To je početkom aprila Kuriru izjavila Katrin Nahbaur (Kathrin Nachbaur), operativna šefica Tima Štronaha i vođa parlamentarnog kluba ove partije u austrijskom saveznom parlamentu.

 Harald Vilimski (FPÖ)
Harald Vilimski (FPÖ)

Pad rejtingaNahbaurova je ovih dana ponovila i belkom Standardu da zbog konsolidacije, partija neće imati kandidate za izbore za EU parlament. Ona zna da bi 25. maj za Tima Štronaha mogao da rezultira debaklom. Rejting Tima Štronaha je zaista krahirao poslednjih meseci i podrška im je pala na samo dva odsto.Mnogo boljem rezultatu nada se Slobodarska partija Austrije (FPÖ), ali i ona je prisiljena na prestrojavanja. Andreas Melcer (Andreas Mölzer), njen vodeći poslanik FPÖ u EU i čovek koji je trebalo da bude ponovo prvi na listi kandidata ove partije, morao je da se povuče početkom ove nedelje iz izborne trke. Melcer je okončao svoju poslaničku karijeru nakon što je uporedio EU s Hitlerovom Nemačkom, na štetu EU, i u javnosti izrekao još neke rasističke izjave. Sad je prvi na listi kandidata FPÖ Harald Vilimski (Harald Vilimsky).

Eugen Frojnd (SPÖ)
Eugen Frojnd (SPÖ)

Hajderova odustalaSavez za budućnost Austrije (BZÖ), partija koju je osnovao Jerg Hajder (Jörg Haider) nakon što je napustio FPÖ, nadala se da će na ovim izborima možda ući u parlament EU, nakon što je na izborima 2009. dobila 4,6 odsto glasova, i nije uspela da pređe cenzus od pet odsto. Od početka marta je glavna uzdanica BZÖ bila Ulrike Hajder Kversija (Ulrike Haider Quercia), ćerka Jerga Hajdera. Međutim, njena kandidatura najavljena je pre samo šest nedelja i prekinuta je u utorak. Hajderova je odlučila da se ipak ne kandiduje jer hoće da „zaštiti svoje ime i ime svoje familije“.Prethodno je Angelika Vertman (Angelika Werthmann), nekadašnja poslanica s Liste Hansa Petera Martina (od kog se razišla u međuvremenu), najavila da će da se kandiduje za BZÖ. Nakon toga je Vertmanova izbačena iz frakcije liberalnih poslanika parlamenta EU.

Otmar Karas (ÖVP)
Otmar Karas (ÖVP)

Slovenka u trciVodeća kandidatkinja Neosa za parlament EU je Angelika Mlinar, pravnica, poreklom koruška Slovenka. Neos bi možda mogao da pretekne po broju glasova Zelene na izborima 25. maja. Mlinarova će najverovatnije biti izabrana u parlament. U parlamentu EU će nesumnjivo biti i vodeći kandidati Zelenih, kao i Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) i Narodnjačke partije Austrije (ÖVP).Vodeći kandidat Zelenih je Ulrike Lunacek (Ulrike Lunacek), koja već sedi u parlamentu EU. Lunacekova je izveštač parlamenta EU o Kosovu - i najradije bi da Srbija prizna nezavisnost ovog svog dela teritorije. Kod narodnjaka je vodeći kandidat opet Otmar Karas (Othmar Karas), koji ne samo da sedi u parlamentu EU nego je i njegov aktuelni potpredsednik.Konačno, socijaldemokrate kao predvodnika na listi kandidata imaju Eugena Frojnda (Eugen Freund), novinara i donedavno poznatog TV voditelja glavnog dnevnika na austrijskoj nacionalnog radio-televiziji (ORF). Još nije jasno koja partija će dobiti najviše glasova. Naime, ankete već mesecima pokazuju da će to biti tesna trka između socijaldemokrata, narodnjaka i slobodaraca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track