NAJGORI TRENUTAK U ISTORIJI: Okeani su ključali, nebo je bilo crveno a tlo se treslo pola sata!

Novo otkriće

NAJGORI TRENUTAK U ISTORIJI: Okeani su ključali, nebo je bilo crveno a tlo se treslo pola sata!

Planeta -
Pre tri milijarde i 260 miliona godina Zemlju je udario asteroid koji je u prečniku imao 48 kilometara

Ceo se svet prepao kada je prošle godine maleni meteorit napravio buku iznad Rusije, mada znamo da su takvi udari česti. Međutim, naučnici su rekonstruirali kako je izgledalo kada je Zemlju udario asteroid prema kojem je onaj koji je zbrisao dinosaure sa lica Zemlje najobičniji šljunak.

Pre tri milijarde i 260 miliona godina okeani su uzavreli, nebo je postalo crveno, a tlo se treslo čitavih pola sata. Zemlju je udario asteroid koji je u prečniku imao 48 kilometara.

Asteroid je udario u područje dananje Južnoafričke republike, mada Zemlja naravno tada nije izgledala kao danas. Napravio je krater prečnika 478 kilometara. Udar je imao takvu snagu i oslobodio je toliku energiju da je gornji deo okeana proključao, a cunami koji je nastao bio je visok više od sto metara.

Naučnici su sve to uspeli da rekonstruišu proučavajući frakture u slojevima zelenih stena u Južnoj Africi. Pukotine koje su naučnici proučavali nastale su kada je asteroid udario u Zemlju brzinom od 67 hiljada kilometara na sat. Tektonski procesi tokom svih ovih godina od tada su izbrisali tragove udara, ali naučnici su našli tragove veličine peska u stenama. Tu su pronašli i tragove iridijuma, elementa koji je relativno redak na Zemlji, ali ga ima u asteroidima.

Pomoću dobijenih podataka, naučnici su napravili model udara. Zaključili su da je ogromni asteroid udario u okean i oslobodio neverojatnu količinu energije koja je poslala cunamije i seizmičke valove preko cele planete.

Ovaj udar se dogodio u periodu istorije Sunčevog sistema kada su se veliki asteroidi još kretali oko Sunca, udarajući u tek formirane planete.

(Danas.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track