MONSTRUMI IZ INDIJE: Silovateljima oprostiti, žene koje varaju svoje muževe treba obesiti!
Foto: AP

Indijski političari izneli sramne stavove

MONSTRUMI IZ INDIJE: Silovateljima oprostiti, žene koje varaju svoje muževe treba obesiti!

Planeta -
Mulajam Sing Jadav tvrdi da će, ukoliko dođe na vlast, ukinuti zakon po kojem se zlostavljači osuđuju na smrt. Abu Azmi kaže da su i žrtve silovanja takođe krive za čin muškarca

NJU DELHI - Monstruozno.Indijski političar Mulajam Sing Jadav (74), vođa Socijalističke partije (SP), koja je na čelu vlade u Utar Pradešu, severnoindijskoj državi, šokirao je domaću, ali i svetsku javnost svojim govorom u četvrtak u gradu Moradabadu, kad je naglasio da žene koje varaju muževe moraju biti obešene, dok muškarcima silovateljima treba oprostiti. Izazvao osuduOn je istakao da će, ukoliko nakon završetka aktuelnih izbora postane premijer, ukinuti nedavno doneseni zakon po kojem se zlostavljači žena osuđuju na smrt.Jadav je pred gomilom sledbenika naglasio da je odnos prema silovateljima u Indiji postao prestrog jer nije ništa novo da momci prave greške.- Muškarci će uvek biti muškarci. Žena ne može posle svađe samo da se žali da je silovana - rekao je Jadav.Njegovi komentari izazvali su salvu negodovanja brojnih organizacija za zaštitu ženskih prava, ali i članova opozicionih partija u zemlji. Te stavove čak je negativno osudila i vladajuća Kongresna partija, ali nije bila toliko glasna u kritikama s obzirom na to da je na nivou federalnih vlasti u koaliciji sa SP.Sve je postalo još više zabrinjavajuće pošto je samo dan kasnije još jedan visoki predstavnik Jadavove stranke Abu Azmi naglasio da deli mišljenje svog lidera o načinu kažnjavanja silovatelja, ali i žena koje su neverne svojim muževima.- Kod nas se kažnjavaju samo muškarci, ali i žene su krive. Trebalo bi da bude obešena svaka koja je s muškarcem koji joj nije muž, bilo da je udata ili neudata. I ona i on bi trebalo da budu smaknuti vešanjem - naglasio je Azmi i potpuno šokirao novinara lokalne televizije koji ga je intervjuisao.Kažnjeni monstrumiInače, zakon po kojem se silovatelji kažnjavaju smrću vešanjem donesen je u Indiji nakon što su trojica muškaraca, Vidžej Jadav, Mohamad Kuasim i Salim Ansari, optuženi da su počinili brutalna grupna zlostavljanja. Jednu devojku (23) silovali su u autobusu, a zatim to isto uradili i metalnom šipkom, pritom joj oštetivši unutrašnje organe, usled čega je preminula u bolnici. Pre sedam dana osuđeni su na smrt.

Šokirao svet... Mulajam Sing Jadav
Šokirao svet... Mulajam Sing Jadav

Podmetnute bombeTOKOM IZBORA POGINULO 13 LJUDINajmanje 13 osoba je poginulo prilikom dve eksplozije tokom održavanja izbora u istočnoj indijskoj državi Čatisgaru. Među poginulima je veći broj policajaca i zvaničnika koji su bili zaduženi za njihovo održavanje. Napadi su se dogodili u razmaku od pola sata, a vlasti sumnjaju da su ih izveli maoistički pobunjenici.Inače, u Indiji su u ponedeljak počeli maratonski parlamentarni izbori, koji će ove godine trajati do 12. maja. Pravo glasa ima 814 miliona registrovanih birača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track