PRIZIVA RAT: Ukrajinski ekstremista za totalnu mobilizaciju!
Foto: Youtube

Dmitrij Jaroš zove na juriš

PRIZIVA RAT: Ukrajinski ekstremista za totalnu mobilizaciju!

Planeta -
Zove pristalice da se mobilišu i budu spremni za preduzimanje odlučnih koraka za "odbranu ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta"

KIJEV - Dmitrij Jaroš, vođa ukrajinske partije ekstremne desnice Desni sektor, pozvao je u video obraćanju na "Jutjubu" svoje pristalice da se mobilišu i budu spremni za preduzimanje odlučnih koraka za "odbranu ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Jaroš je apelovao na bezbednosne snage, ne samo da se uzdrže od suprotstavljanja Desnom sektoru, već i da pomognu nacionalistima da obnove "pravni poredak", prenosi Rusija danas.U ponedeljak su pripadnici Desnog sektora pokušali da osvoje zgradu Vrhovnog suda u Kijevu, zahtevajući usvajanje zakona o lustraciji, kako ljudi koji su bili u vezi s prethodnim režimom ne bi mogli da budu službenici novih vlasti.

Preko 1.500 pripadnika Desnog sektora je 27. marta okružilo ukrajinski parlament, tražeći ostavku ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, nakon što je policija ubila jednog od lidera ove partije Aleksandra Muzička. Nakon toga su ukrajinski bezbednosni zvaničnici razmatrali zabranu Desnog sektora.

Ova organizacija se, inače, tokom protesta protiv vlasti bivšeg predsednika Janukoviča, prvi put našla u žiži interesovanja zbog nacističkih oznaka koje su nosili njeni pripadnici i korišćenja palica, eksplozivnih naprava i vatrenog oružja u borbi s policijom.

U martu su pripadnici te organizacije odlučili da ona preraste u partiju i nominovali su Dmitrija Jaroša za svog kandidata na predsedničkim izborima.Rusija je, inače, Jaroša stavila na međunarodnu poternicu, optužujući ga za podsticanje terorizma, nakon što je sugerisao čečenskom terorističkom vođi Doku Umarovu da pokrene napade protiv Rusije. Jaroš je, takođe, pretio uništacanjem ruskih cevovoda na ukrajinskoj teritoriji.

http://www.youtube.com/watch?v=cmKoFdyBWa8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track