TRADICIJA: Veliko spremanje počinje 23. aprila

Akcija prolećnog čišćenja grada

TRADICIJA: Veliko spremanje počinje 23. aprila

Planeta -
Uzimaju metle u ruke I ove godine, deveti put zaredom, Bečlije će dve nedelje uređivati svoju okolinu i učiniti grad još lepšim i čistijim

BEČ - Dobrovoljci.„Veronika, prolećno čišćenje je stiglo!“ - pod ovim motom, koji predstavlja igru reči i podseća na jednu poznatu austrijsku pesmu, održava se ovogodišnje, deveto po redu, veliko spremanje grada Beča.- I ove godine ponovo pozivamo sve Bečlije i Bečlijke da nam se priključe u akciji čišćenja grada. Ova inicijativa ima tradiciju, a broj učesnika raste iz godine u godinu, kao i svest o njenoj važnosti - izjavila je gradska ministarka za životnu sredinu Uli Sima (Ulli Sima), koja se već raduje početku akcije 23. aprila.- Ko je nekad i sam čistio i shvatio koliko je to težak posao, i ubuduće će bolje paziti na svoju okolinu, parkove i trotoare - napominje Sima.Ove godine moto manifestacija uzet je iz poznate austrijske pesme „Veronika der Lenz ist da!“ (Veronika, Lenc je stigao), pa poziva na učešće i muzikom. Akcija će trajati do 10. maja, kad se širom Evropske unije obeležava tzv. Dan čišćenja (Clean-Up Day).

Sve više učesnikaOd 2006. godine veliki broj vrtića, škola, udruženja i pojedinaca učestvovao je u ovoj akciji: samo prošle godine više od 17.150 ljudi u 402 inicijative uzelo je „metle u ruke“. Mnoge opštine takođe su podržale ovu akciju i odredile sopstvene termine. Od početka akcije sakupljeno je više od 175 tona đubreta. Prema nekim procenama, u prošlogodišnjoj akciji čišćenja sakupljeno je 35 tona otpada.Dobrovoljcima na raspolaganju stoji oprema magistratskog odeljenja MA48, koje kamionima odvozi i odlaže sakupljeno smeće. Poslednjih godina mnoge poznate ličnosti uzele su kese u ruke, a i ove godine se na startu očekuju prominentni pomoćnici, koji će s profesionalcima vitlati metlom. Planirano je i čišćenje obala i vodenih površina. Ove godine radiće se na Dunavu (Alter Donau), i to 26. aprila od 10 časova, kad će ronioci iz ovog dela reke izvlačiti „zaboravljena blaga“.Prema rečima gradske ministarke izuzetno je važno stvaranje svesti o važnosti ovog i sličnih projekata, pre svega kod dece i omladine. Odluku o tome s kim, kada i gde će čistiti donose sami učesnici. Prijave se mogu podneti radnim danom od 8.00 do 15.00 sati na telefon 0800/20 32 48. Dobrovoljci će na korišćenje dobiti fluorescentne prsluke, radne rukavice i dovoljno kesa za prikupljanje otpada.

I sama uzela metlu u ruke... Ministarka u akciji
I sama uzela metlu u ruke... Ministarka u akciji

Nisu zaboravili ni na Dunav... Ronioci će čistiti reku
Nisu zaboravili ni na Dunav... Ronioci će čistiti reku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja