UŽIVO DAN 64 POBESNELI TURČINOV: Ukrajinskim trupama naredio da krenu u ofanzivu na istok!
Foto: Reuters

Ništa od primirja

UŽIVO DAN 64 POBESNELI TURČINOV: Ukrajinskim trupama naredio da krenu u ofanzivu na istok!

Planeta -
Oleksandar Turčinov naredio momentalno pokretanje vojske na istoku zemlje. Nadomak Slavjanska pronađeno beživotno telo lokalnog političara, kojeg su navodno otele proruske snage. Otvorena vatra iz automatskog oružja na avion ministarstva odbrane Antonov An-30
1 / 6 Foto: Printscreen

SLAVJANSK - Nepoznata osoba otvorila je vatru iz automatskog oružja na avion Antonov An-30, koji je bio u posmatračkom letu ukrajinskog ministarstva odbrane. Napadnuta posada je uspela da sleti u Kijevu, ali njihove povrede za sada nisu poznate.

Beživotno telo muškarca pronađeno je u blizini ukrajinskog grada Slavjansk, a kako prenose pojedini mediji, pretpostavlja se da je u pitanju član gradskog odbora Gorlovke, Vladimir Ribak

Ranije danas pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland direktno je optužila Rusiju za destabilizaciju istoka Ukrajine uživo u programu CNN-a, prenosi Raša tudej.

Ovo je prvi put da SAD zvanično optužuju Rusiju za krizu u Ukrajini.

22.30 - Aerodrom u Lugansku obustavio je sve komercijalne letove, uz obazloženje da je teška krizna situacija uticala na redukciju broja putnika. Uprava aerodroma kojeg inače drže proruski aktiviti, i dalje dozvoljava čarter letove.

21.45 - Gradonačelnik Slavjanska , Vjačeslav Ponomarev je potvrdio da su pronađena tela dvojice muškaraca sa znacima mučenja, ali da je njihovo ubistvo velika provokacija. On je dodao da žrtve još nisu identifikovane, te da su tela pronađena u nedelju kako gola plutaju u lokalnoj reci. Ponomarev je potvrdio da postoji velika mogućnost da se radi Vladimiru Ribaku, lokalnom funkcioneru partije Julije Timošenko, koji je nestao prošlog četvrtka.

Američki vojnici
Američki vojnici

20.35 - Američki vojnici stižu u Poljsku gde će početi seriju vojnih vežbi u četiri zemlje istočne Evrope, sa ciljem da učvrste savezništvo nakon ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim prošlog meseca, javila je američka agencija AP. Predstavnik Pentagona, kontraadmiral Džon Kirbi, rekao je da će vežbe trajati oko mesec dana i da će u njima učestvovati oko 600 vojnika.

20.15- šef misije OEBS-a Ertugrul Apakan, apelovao je na "ustanike" da oslobode zarobljenog načelnika policije Kramatorska pukovnika Vitalija Kolupaja, koji je u ponedelajk otet u napadu na zgradu Službe bezbednosti Ukrajine

19.05 - Oleksandar Turčinov v.d. predsednika Ukrajine naredio je momentalno pokretanje "antiterorističke" akcije na istoku zemlje, reagujući na vesti da su u okolini Slavjanska pronađena dva beživotna tela, od kojih je jedno otetog lokalnog funkcionera Vladmira Ribaka, lokalnog poslanika proevropske partije čiji je lider Julija Timošenko. Turčinov je optužio proruske snage, navodne ubice koji muče i ubijaju ukrajinske patriote, rekavši da su sva ta zlodela sprovedena uz " punu podršku " iz Rusije.

Dva leša pronađena su u reci Severni Donjec u okolini Slavjanska, 20. aprila.

18.13 - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) donela je danas odluku da poveća broj pripadnika posmatračke misije u Ukrajini na 500, kako bi osigurala implementaciju dogovora iz Ženeve.

17.38 - Potpuna adaptacija Krima na ruski pravni sistem mogla bi da potraje i pet godina, upozorio je danas Sergej Aksjonov, vršilac dužnosti šefa te republike.

17.29 - Gradonačelnik Slavjanska na istoku Ukrajine Vjačeslav Ponomarjov izjavio je u tom gradu nema ruskih vojnika.

16.45 - Uvođenje sankcija Rusiji zbog dešavanja u Ukrajini imaće ozbiljne ekonomske i političke posledice po članice Evropske unije, izjavio je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc u intervju za francuski dnevnik "Parizjen".

16.32 - Beživotno telo muškarca pronađeno je u blizini ukrajinskog grada Slavjansk, a kako prenose pojedini mediji, pretpostavlja se da je u pitanju član gradskog odbora Gorlovke, Vladimir Ribak, koji je otet 17. aprila, prenosi Unian.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

15.57 - Ukrajina nastavlja da bespravno koristi ruski gas i zbog toga bi bilo pravedno da se Kijevu uvede avansni sistem plaćanja, rekao je danas ruski premijer, Dmitrij Medvedev.

15.45 - Pet minolovaca NATO isplovili su danas iz nemačke luke Kil na vežbe u Baltičkom moru, u okviru nastojanja Atlantskog saveza da poveć svoje prisustvo na evropskom istoku, povodom zabrinutosti tamošnjih članica zbog situacije oko Ukrajine.

Kontrolni punkt u Harkovu,. foto: Reuters
Kontrolni punkt u Harkovu,. foto: Reuters

15.40 - Ukrajinska državna granična služba uspostavlja kontrolne punktove "na liniji administrativne granice" između Hersonske oblasti na jugu Ukrajine i Krima, javile su danas agencije. Načelnik odeljenja te službe za saradnju s medijima Olega Slobodijana izjavio je da to, međutim nije formiranje pograničnih punktova jer to, kako je rekao, nije nadležnost te službe.

15.21 - Rusija će napravidi pomorsku bazu sa jedinstvenim sistemom za brodove i podmornice u Arktiku, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, javlja Raša tudej.

Vladimir Putin Foto AP
Vladimir Putin Foto AP

14.50 - "Ukrajina mora da ostane jedinstvena zemlja", izjavio je u Kijevu potpredsednik SAD Džozef Bajden posle razgovora s privremenim premijerom Ukrajine Arsenijem Jacenjukom. Bajden je Ukrajini obećao podršku i naglasio da SAD nikada ne će priznati "rusku aneksiju Krima", javlja CNN. "Nijedna država nema pravo da prosto otme zemlju od druge države", kazao je potpredsednik SAD. "Nikada nećemo priznati rusku nelegalnu okupaciju Krima."

14.43 - Liderka ukrajinske partije Otadžbina i predsednički kandidat Julija Timošenko danas će učestvovati u pregovorima o oslobađanju zgrade regionalne vlade u Donjecku, javlja Itar-Tass. Ona je to najavila jutros na sastanku sa predstavnicima malih i srednjih preduzeća u Dnepropetrovsku. "Biće nekoliko rundi pregovora sa predstavnicima grupa koje blokiraju gradu regionalne vlade u Donjecku", saopštila je pres služba Timošenkove.

Julija Timošenko: U mirovnoj misiji u Donjecku Foto Reuters
Julija Timošenko: U mirovnoj misiji u Donjecku Foto Reuters

14.30 - Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk pozvao je Moskvu da povuče ruske specijalne snage u istočnoj Ukrajini, za koje tvrde da će ometati izbore koji će se održati 25. maja.

14.21 - Više od 1.000 Rusa vraćeno je sa granice Ukrajine, od 17. aprila, od kako je stupila na snagu zabrana i detaljni pregled svih muškaraca između 16 i 60 godina, koji dolaze iz Rusije, prenosi Kijev post.

13.56 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je kriza u Ukrajini izbila zbog slabosti privrede i raširene ekonomije. "Na sreću, niko ne može da nam kaže da imamo raširenu korupciju, ali možemo li da zaključimo da smo pobedili to zlo? Nažalost, ne", kazao je Lukašenko i pozvao poslanike da učine sve da izbegnu raskol u društvu.

Aleksandar Lukašenko: Korupcija je zlo Foto AP
Aleksandar Lukašenko: Korupcija je zlo Foto AP

13.02 - Javni pokret "Narodna alternativa" počeo je da prikuplja novac za izgradnju spomenika borcima Berkuta u Odesi, javlja Itar-Tass. Pali borci Berkuta dobiće trg u Donjecku. Pripadnici te elitne policijske jedinice, koji su uspeli da obuzdaju divljanje na čuvenom mitingu na kijevskom Trgu nezavisnosti, služe sada u okrivu MUP-a Rusije pod svojim imenom - Berkut.

Berkut u akciji 23. februara ove godine u Kijevu Foto Reuters
Berkut u akciji 23. februara ove godine u Kijevu Foto Reuters

12.49 - Vođa desničarske Liberalno-demokratske partije Rusije i dežurni skandal-majstor Vladimir Žirinovski uporedio je u Dumi premijera Dmitrija Medvedeva sa Staljinom i Stolipinom, poznatim po vladanju čvrstom rukom. "U Rusiji je svaka vlada odozgore. Stolipin gore... Staljin gore... Medvedev gore..."!

12.44 - Papa Franja primiće u subotu ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka u okviru brojnih susreta sa šefovima država i vlada tih dana pred ceremoniju kanonizacije dvojice papa.

12.41 - Krimske vlasti procenjuju da će prilagođavanje poluostrva federalnom zakonu potrajati pet godina. Ruske vlasti i preduzeća već su počele da formiraju svoje kancelarije i odeljenja, navodi RIA Novosti.

12. 36 - Grupa hakera koji sebe nazivaju SajberBerkut objavila je na svom sajtu dokument koji, navodno, sadrži prepisku ministra odbrane Ukrajine Arsena Avakova sa novinarem Dmitrijem Brukom, a u kojoj se navodi da je Avakov isplanirao ubistvo jednog od vođa profašističkog "Desnog sektora" Aleksandra Muzičkog. Muzičko je stradao 25. marta uveče u Rovnu, a zvanična verzija je da se sam slučajno upucao.

Telo Aleksandra Muzičkog, poznatog i pod pseudonimom Saško Beli Foto Printscreen
Telo Aleksandra Muzičkog, poznatog i pod pseudonimom Saško Beli Foto Printscreen

12.19 - Za Rusiju je EU i dalje značajan trgovinsko-ekonomski partner, bez obzira na sankcije Brisela, i Moskva neće inicirati smanjenje ekonomskih veza, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev u godišnjem izveštaju o radu vlade koji je predstavi u Državnoj dumi. Medvedev je kazao da to nije u interesu Rusije jer je trgovinska razmena 400 milijardi dolara. Ako Zapad ipak krene na smanjenje ekonomske saradnje, Rusija će biti prinuđena da se okrene drugim tržištima, kako bi minimalizovala gubitke, dodao je ruski premijer.

12.14 - V. d. predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov razgovarao je sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom o situaciji u Ukrajini, javlja UNN. "Planiramo da postepeno nadogradimo ceo sistem državnih institucija i odnos između građana i države", rekao je Turčinov dodajući da je posebna pažnja tokom razgovora posvećena decentralizaciji vlasti i davanju veće autonomije regionima. Posle sastanka s Turčinovim, Bajden se sastao s privremenim premijerom Ukrajine Arsenijem Jacenjukom.

Džozef Bajden i Aleksandar Turčinov Foto AP
Džozef Bajden i Aleksandar Turčinov Foto AP

12.10 - Aleksandar Turčinov izjavio je da su pristalice federalizacije prekršile dogovor iz Ženeve kada su zauzeli zgradu policije u Kramatorsku. "Naravno, u ovakvim uslovima ukrajinska vlada će delovati na odgovarajući način", kazao je Turčinov, prenosi RIA Novosti.

12.04 - Stanovnici Slavjanska oprostili su se sa žrtvama koje su naoružani napadači pobili na jednom kontrolnom punktu u nedelju, 19. aprila.

Foto Printscreen Twitter
Foto Printscreen Twitter

12.00 - Komandir bataljona DNJEPR pokazuje američkim kongresmenika kako je organizovana odbrana Dnejpropetrovske oblasti, objavila je ukrajinska organizacija Evromajdan na svom Tviteru.

11.50 - Ukrajina je krajem prošle nedelje naglo povećala obim preuzetog gasa iz Rusije, prenosi Tanjug. Veliki rast počeo je 17. aprila, a 19. aprila isporuke u količini od 114,9 miliona kubnih metara dostigle su dvomesečni maksimum, izveštava portal Glas Rusije.

11.32 - Danas je Krim na prvom mestu svake radne sednice vlade Ruske Federacije. Pitanja važna za Republiku (Krim) prate se s posebnim zanimanjem, objavio je na svom Tviter profilu krimski premijer Sergej Aksjonov.

11.26 - Rusija je spremna da se suoči sa novim zapadnim sankcijama zbog Ukrajine, izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev. "Siguran sam da ćemo biti u stanju da posledice svedemo na najmanju moguću meru", rekao je on poslanicima u parlamentu, navodi AFP. "Vlada je spremna da radi u usloviima kada je piroritet zaštita privrede i građana od takvih neprijateljskih postupaka koji bi mogli uslediti zbog pogoršanja spoljnjopolitičke situacije", dodao je Medvedev.

Dmitrij Medvedev govori pred Dumom o radu vlade
Dmitrij Medvedev govori pred Dumom o radu vlade

11.15 - Vođa UDAR-a Vitalij Kličko zatražio je od potpredsednika SAD Džozefa Bajdena uvođenje novih, strožih američkih i evropskih sankcija protiv Rusije, objavljeno je na sajtu stranke, prenosi RIA Novosti. "Zapad treba odmah da nametne oštre sankcije. One bi trebalo da pokriju sve sektore privrede i da zaista budu bolne", izjavio je Kličko.

Vitalij Kličko: Sankcije protiv Rusije treba da budu bolne Foto Reuters
Vitalij Kličko: Sankcije protiv Rusije treba da budu bolne Foto Reuters

11.07 - Ukrajinski predsednički kandidat Oleg Carev tvrdi da su prelazne vlasti njegove zemlje ponudile članovima rasformirane elitne policije Berkut 200.000 dolara da se vrate na dužnost, javlja Glas Rusije, prenoseći pisanje Moskovskog komsomoljeca. "Oni se neće vratiti. Ponuđene su im velike pare... između 100.000 i 200.000 dolara", rekao je on. Carev, političar koga su prelazne vlasti u Kijevu optužile za separatizam, istakao je da oni nisu uspeli da "namame novcem" bivše pripadnike Berkuta.

10.57 - Predstavnici SAD odbili su da učestvuju na ovogodišnjoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti koja bi trebalo da bude održana 23. i 24. maja u Moskvi, potvrdio je zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov u intervjuu Rosijskoj gazeti. Antonov je dodao da će konferencija će biti održana uprkos sankcijama protiv Rusije.

Anatolij Antonov Foto Printscreen RT
Anatolij Antonov Foto Printscreen RT

10.45 - Američki potpredsednik DŽozef Bajden rekao je danas ukrajinskim parlamentarcima, sa kojima se sastao na početku svoje dvodnevne posete Kijevu, da SADe podržavaju Ukrajinu u odupiranju "ponižavajućim pretnjama". Bajden je dodao da će predsednički izbori zakazani za 25. maj biti najvažniji u istoriji Ukrajine, kao i da je Vašington spreman da pomogne u njihovom održavanju.

Potpredsednik SAD takođe je istakao da su SAD spremne da pomognu ukrajinskoj privredi, ali da Ukrajina prvo mora da se uhvati u koštac sa "rakom endemske korupcije". Nema razloga da Ukrajina ne postigne energetsku nezavisnost, umesto da zavisi od ruskih energenata, ali i za to je potrebno vreme, kazao je Bajden.

http://www.youtube.com/watch?v=332bFKZrETI

10.45 - Rusija je danas na pet godina zabranila ulazak na Krim lideru proukrajinskih Tatara s tog poluostrva Mustafi Džemilevu, saopštila je tatarska skupština. Džemilevu, koji je bio na putu u Ukrajinu je, kada je pokušao da se vrati na Krim, uručena zvanično rešenje o zabrani ulaska na Krim tokom pet godina, prenosi AFP. Predsednik Rusije Vladimir Putin je, inače, juče potpisao dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara i drugih etničkih manjina koje su bile ugnjetavane za vreme vlasti Josifa Staljina u Sovjetskom Savezu. Tatari, kojih ima 300.000 i čine oko 15 odsto stanovništva Krima, prošlog meseca su izrazili protivljenje pripajanju tog poluostrva Rusiji.

10.36 - Snage samoodbrane Donbasa sarađuju s posmatračima OEBS-a u Slavjanskom, ali ne nadaju se da će njihovi zaključci biti objektivni, izjavio je Interfaksu jedan od vođa samoodbrane Miroslav Rudenko. "Ako je suditi po rezultatima njihovog rada u Donjecku, gde nisu ustanovili nikakve povrede prava stanovništva koje govori ruski, onda ne treba računati na njihovu stopostotnu objektivnost", kaže Rudenko.

Pripadnici misije OEBS u Slavjansku Foto AP
Pripadnici misije OEBS u Slavjansku Foto AP

10.27 - Pripajanje Krima i Sevastopolja Rusiji "ima istorijski značaj" jer su ljudi to poluostrvo uvek smatrali "ruskom zemljom", ocenio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev podnoseći poslanicima Dume godišnji izveštaj o radu vlade. On je naglasio da je referendum o pripajanju Rusiji bio u potpunosti u skladu "sa opšteprihvaćenim demokratskim procedurama i normama međunarodnog prava". Što se tiće sankcija Zapada, Rusija može da minimalizuje njihov efekat, rekao je Medvedev i dodao da je predsednik Rusije Vladimir Putin u 2013. potpisao 448 zakona.

Dmitrij Medvedev: Pripajanje Krima bilo je po međunarodnom pravu  Foto Fonet
Dmitrij Medvedev: Pripajanje Krima bilo je po međunarodnom pravu Foto Fonet

10.25 - Rat između Rusije i Ukrajine nije moguć, ocenio je zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov. "Ne verujem da bi Rusi i Ukrajinci mogli da ratuju. Međutim, mogu da potvrdim da Rusija neće dozvoliti nikakvo neprijatno iznenađenje kada je u pitanju bezbednost Rusije", naglasio je Antonov i demantovao izveštaje da je pojačno prisustvo ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, koje su objavile vlasti u Kijevu i EU, prenosi RIA "Novosti".

10.19 - Savet direktora Gasproma otkupiće 50 odsto akcija operatera gasovoda Južni tok - Saut strim transport (South Stream Transport ) od kompanije Gasprom Germania GmbH.Kompanija Saut strim transport je međunarodno zajedničko preduzeće organizovano za planiranje, izgradnju i kasniju eksploataciju morskog dela gasovoda koji će biti postavljen u akvatoriji Crnog mora, podsetio je Itar tas. U zajedničkom preduzeću Saut strim transport Gasprom ima udeo 50 odsto, italijanska kompanija Eni 20 odsto, a francuska energetske kompanija EDF i nemački Vinteršel Holding po 15 odsto svaka.

Ilustracija Foto Reuters
Ilustracija Foto Reuters

09.44 - Poljski premijer Donald Tusk ocenio je da je kriza u Ukrajini, bez obzira kako će se razvijati, pokazala da je Evropa slaba zbog energetske zavisnosti od Rusije. Tusk je u autorskom komentaru koji danas objavljuje londonski Fajnenšel tajms, ponovo zatražio da Evropska unija produbi integraciju i u oblasti energetike i tako smanji mogućnost pritiska Rusije, preneli su poljski mediji.

09.34 - Šefovi britanskih obaveštajnih agencija su upozorili premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona da bilo kakva vojna vojna intervencija Britanije ili Zapada u Ukrajini nosi rizik da preraste u pravi rat sa Rusijom, preneli su danas ruski mediji pisanje britanske štampe. Jedan neimenovani izvor je otkrio da je direktor obaveštajne agencije MI6 Kameronu rekao da ruski predsednik Vladimir Putin neće stajati "mirno po strani" ukoliko Zapad pošalje vojne snage da pomognu ukrajinskoj vladi, preneo je "Glas Rusije". "Osnovna poruka jeste da zbog Ukrajine ne vredi započinjati Treći svetski rat", naveo je pomenuti izvor.

Dejvid Kameron Foto AP
Dejvid Kameron Foto AP

09.32 - Predsednički izbori u Ukrajini, zakazani za 25. maj, biće najvažniji izbori u istoriji te zemlje, izjavio je potpredsednik SAD Džozef Bajden u Kijevu.

09.00 - NATO pokušava da stvori raskol između Rusije i njenih saveznika, govoreći im o "zlim Rusima" i primoravajući ih da se okrenu Zapadu, izjavio je Anatolij Antonov, zamenik ministra odbrane Rusije. "Alijansa pokušava da utiče čak i države članice CSTO (vojna Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti) pokušavajući da članice ubedi da je Rusija zla. Primarni zadatak NATO je da nas razdvoji od naših saveznika", rekao je Antonov, prenose RIA Novosti. "Figurativno govoreći, potrebno je skolniti "drva od vatre". Kako bi rešili ovaj problem, Rusija mora sarađivati sa drugim državama uključujući kolege iz CSTO i članice Šangajske saradnje".

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

08.31 - SAD je, od 1991. godine do danas, potrošila pet milijardi dolara na razvijanje demokratije u Ukrajini, izjavila je Viktorija Nuland, pomoćnik sekretara SAD za evroazijske poslove. "Ovaj novac je potrošen na podršku aspiracija Ukrajinaca koji žele da imaju snažnu demokratsku vladu koja predstavlja njihove interese", izjavila je Nulandova dodajući da novac nije dat kako bi se podržao Majdan, koji je bio spontani pokret.

08.15 - Potpredsednik SAD Džo Bajden imaće sastanak sa novim vođama Ukrajine u Kijevu. Na sastanku će biti reči o predstojećim izborima.

08.07 - Aleksandar Turčinov, predsednik Ukrajine potpisao je dekret kojim je Valerija Rudnickog postavio na čelo Bezbednosne službe Ukrajine za region Donjecka.

07.35 - Bob Dol, bivši kandidat republikanaca za predsednika SAD, izjavio je da bi SAD trebalo da Ukrajini pošalju oružje, uključujući i tenkove. "Ovo treba učiniti kako bi SAD pomogle u sprečavanju Rusije da uđe na teritoriju Ukrajine i poslale snažnu poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu", naveo je Dol dodajući da Putin oseća da Obama neće učiniti ništa i da su mu ruke odrešene.

07.12 - Predsednik SAD Barak Obama izrazio je nadu da neće doći do novih sankcija prema Rusiji. Dosadašnje sankcije nisu uperene protiv Rusije, već prema podršci međunarodnom redu, saopšteno je iz Bele kuće.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

07.10 - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev dao je instrukcije da se nastavi sa aranžmanom na državnoj granici između Rusije i Ukrajine u svetlu prisajedinjenja Krima i Sevastopolja Rusiji.

07.02 - Većina ljudi u Lugansku ne želi da se pripoji Rusiji, već žele da žive u državi bez korupcije, izjavio je Timur Juldašev, komandant bataljona Ministarstva za borbu protiv separatizma Ukrajine.

06.55 - SAD još nisu razmatrale mogućnost nametanja sankcija predsedniku Rusije Vladimiru Putinu zbog situacije u Ukrajini, izjavila je Džen Psak, portparol Stejt Dipartmenta. "Naš cilj nije nametanje sankcija već deeskalacija situacije", izjavila je ona.

06.50 - Federalisti pravoslavne veroispovesti okupili su se u gradu Kulikovo i glasali za proglašenje Narodne Republike Nova Rusija Odesa. Valeri Kaur, šef Unije pravoslavnih građana Ukrajine, proglasio se za predsednika Narodne Republike Odesa.

06.45 - Grupa naoružanih ljudi zauzela je zgradu Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u Kramatorsku, javile su ruske i ukrajinske novinske agencije, navodeći da se vode pregovori između službenika SBU i pristalica federalizacije Ukrajine. Ukrajinske agencije navode da je načelnik gradskog odeljenja policije u tom gradu na istoku Ukrajine Vitalij Kolupaj odveden u nepoznatom pravcu i da napadači traže predaju oružje. UNN navodi da je na vratima zgrade istaknuta zastava "Donjecke Narodne Republike".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track