BBC: Fotografije paravojske u Ukrajini ne dokazuju da su to ruski vojnici
Foto: Organization For Security And Co-operation In Europe

Velika prevara

BBC: Fotografije paravojske u Ukrajini ne dokazuju da su to ruski vojnici

Planeta -
Samo američka i ukrajinska vlada tvrde da su na fotografijama s istoka Ukrajine ruski vojnici koji su se borili u Gruziji; na samim fotografijama nema nikakvog dokaza za to, tvrdi BBC

LONDON - Fotografije sa istoka Ukrajine koje je objavila vlada u Kijevu, a na kojima su navodno ruski specijalci koji su se borili i u Gruziji 2008, uopšte nsu dokaz za takvu tvrdnju, navodi u analizi BBC.

Stručnjakci koje je britanska TV mreža angažovala kažu da je ta optužba, koju promovišu Kijev i Vašington, na labavim nogama i stavku po stavku je pobijaju.

1. Fotografije, koje je Kijev poslao OEBS-u a BBC ih objavio, su lošeg kvaliteta. Samo administracija Baraka Obame tvrdi da su to ruski vojnici na ukrajinskoj teritoriji. BBC nije mogao to da potvrdi, a ni ruski parlament se nije oglasio. Uostalom, predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle sednice kazao da u Ukrajini nema ruskih vojnika, specijalaca ili instruktora.

Crnobradi i riđobradi teško da su ista osoba...
Crnobradi i riđobradi teško da su ista osoba...

2. Ukrajinci tvrde da je na jednoj ovogodišnjoj fotografiji isti ruski vojinik koji je učestvovao u kratkom rusko-gruzijskom sukobu 2008, kad je i snimljen. To bi bio dokaz da porede fotografije iz istog perioda, a ne one koje su napravljene u razmaku od nekoliko godina. Čovek iz Gruzije ima crnu bradu, a iz Ukrajine riđu. Riđobradi je i znatno mršaviji.

3. Ukrajinska vlada tvrdi da čovek u Gruziji ima amblem ruskih specijalnih snaga, ali istina je da takvi amblemi mogu za sitniš da se kupe na internetu - koštaju 2.90 funti, pedantan je BBC. Svako može da ih kupi.

4. Na fotografijama je navodno dokaz da jedinica teško naoružanih, odlično opremljenih proruskih paravojnih formacija operiše u oblasti Donjecka. Međutim, ne može se tvrditi da su to baš ruski specijalci, kao što Ukrajinci tvrde. Pre će biti da su pripadnici neke od brojnih paravojski ili plaćeničkih grupa koji uvek preplave krizna i ratna područja, zaključuje BBC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track